tarta_mocha.pdf

(327 KB) Pobierz
Przepisy
Tarta Mocha
kawowa z białą czekoladą
P R Z E P I S Y
SKŁADNIKI:
Spód:
140 g herbatników digestive z ciemną
czekoladą
2 łyżki drobnego cukru
70 g masła, roztopionego
Masa:
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej espres-
so
2 łyżki gorącej wody
300 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
200 g białej czekolady (lub innej dowolnej -
ciemnej deserowej, mlecznej)
Dekoracja: bita śmietana, ziarenka kawy (najlepiej
w czekoladzie), 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
WYKONANIE
: Herbatniki dokładnie pokruszyć, wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Masą wyłożyć
dno (ewentualnie dodatkowo także boki) małej formy o średnicy 20 cm. Docisnąć masę do formy,
wstawić do lodówki.
Masa
Spód
: W iliżance rozpuścić kawę w gorącej wodzie. Czekoladę roztopić w rondelku z grubym
dnem, ostudzić do temperatury pokojowej. Ubić śmietankę, następnie zmiksować z rozpuszczoną
kawą. Wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą.
Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia, na minimum
3 godziny, ale najlepiej na noc. Wyjąć z lodówki na 10 minut przed pokrojeniem aby spód nieco
zmiękł. Przed samym podaniem udekorować bitą śmietaną, ziarnami kawy oraz kawą.
NOTATKI
152818829.007.png 152818829.008.png 152818829.009.png 152818829.010.png 152818829.001.png 152818829.002.png 152818829.003.png 152818829.004.png 152818829.005.png 152818829.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin