Ciasto: 20 dkg margaryny20 dkg białego mielonego sera20 dkg mąki pszennej1/2 łyżeczki soliCiasto zagnieść i zamrozić.Farsz: 75 dkg filetów z łososia lub pangi1 cytryna - sok1 por - grubysól, biały pieprzFilet skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem i odstawić na 1 godzinę.Por podzielić na pojedyncze liście i blanszować ok.3 mint.Po wyjęciu opłukać zimną wodą i osuszyć.Liście rozłożyć tak,aby na siebie zachodziły (tworzyły jeden duży płat), położyć na nich rybę i nakryć.Ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować z każdej wykroić kształt ryby.Położyć filet na jednej "rybie",białkiem posmarować brzegi, nakryć drugą "rybą" i bardzo dokładnie zlepić brzegi. Całość ozdobić(oczy,skrzela,łuski..), posmarować żółtkiem rozmąconym z 1 łyżką mleka.Piec na blasze wyłożonej papierem. Łuski można zrobić odciskając końce lekko otworzonych nożyczek >>>>>, pyszczek z cienkiego wałeczka ciast, płetwy i ogon z odpowiednio wykrojonego placka z zaznaczonymi ostkami.
joly