Strucel z jabłkami ll.pdf
(
58 KB
)
Pobierz
32617202 UNPDF
Strudel z jabłkami
Składniki
Ciasto: 30 dag mąki, żółtko, łyżeczka oleju, szczypta soli.
Nadzienie: 2 kg kwaskowatych jabłek, 5 dag masła, 15 dag tartej
bułki, łyżeczka cynamonu, 15 dag cukru, 10 dag rodzynków, 8
dag pokrojonych orzechów laskowych, kostka roztopionego
masła, cukier puder
Sposób przyrządzania
Mąkę przesiać, dodać żółtko, sól i tyle wody, aby zagnieść gładkie ciasto. Uformować
ciasto w kulę, posmarować olejem i pozostawić pod przykryciem na 30 min. Jabłka
obrać, usunąć gniazda nasienne i poszatkować. Zrumienić na maśle tartą bułkę. Jabłka
wymieszać z cukrem, cynamonem, orzechami i sparzonymi rodzynkami.
Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto, a później rozciągnąć we wszystkich
kierunkach. (Ciasto powinno być grubości papieru). Ciasto posmarować roztopionym
masłem, wyłożyć zrumienioną tartą bułkę i jabłka. Ostrożnie zwinąć jak roladę. Wierzch
także posmarować roztopionym masłem. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny.
Gdy wierzch się zrumieni, ciasto ponownie posmarować roztopionym masłem. Po
upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Plik z chomika:
mircia1990
Inne pliki z tego folderu:
Strucel z jabłkami.pdf
(54 KB)
Ciasto z jabłkami i polewą migdałowo-miodową.pdf
(69 KB)
Błyskawiczna szarlotka mamy.pdf
(43 KB)
Jabłecznik Elżbiety.pdf
(63 KB)
Jabłecznik włoski.pdf
(63 KB)
Inne foldery tego chomika:
Alkohole
Babki
Ciasta
Ciasta z makiem
Ciastka
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin