Gulasz z piwem
50 dag wołowiny bez kości,tłuszcz,8 dag cebuli,2 dag mąki,piwo jasne,100 ml śmietany,15 dag sera twarogowego,sól, pieprzMięso umyć, wyżyłować, pokroić w dość dużą kostkę, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą, skropić piwem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, doprawić. Włożyć pokrojony w kostkę ser twarogowy. Podawać z kluskami.
Mielone al'a pizza
700g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,1 jajko,pieprz,sól,ketchup,papryka,pieczarki,marchew,por,pomidory,ser np.gouda.
Mielone mięso z jajkiem i ketchupem wymieszać posolić, popieprzyć i ułożyć na blaszce.Pokrojoną paprykę, pieczarki, marchew, por i pomidory smażymy na łyżce oleju. Dodajemy przyprawy ( wedle uznania ).Wykładamy na surowe ciasto z mięsa mielonego i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp.200C. Przed wyciągnięciem posypać startym serem aby się rozpuścił.
Sos chrzanowy
świeży chrzanłyżka masła2 łyżki mąki1/8 l śmietanypół szkl. Rosołu
Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem i mieszając zagotować. Dodać utarty chrzan i śmietanę, krótko gotować, posolić.
eb56