Chińska wołowina z pomarańczami
2 łyżki oleju
1 kg polędwicy wołowej
1 szkl. skórki pomarańczowej pokrojonej w paski
zmiażdżony ząbek czosnku
½ łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 szkl. bulionu wołowego
¼ szkl. sherry
¼ szkl. sosu sojowego
¼ szkl. dżemu pomarańczowego
½ łyżeczki czerwonego pieprzu
Rozgrzać olej, podsmażyć na nim z obu stron polędwicę pokrojoną w paski. Mięso wyłożyć na papier, by ociekł z tłuszczu. Na tym samym tłuszczu podsmażyć 1 min. skórkę pomarańczową, czosnek i imbir. W misce połączyć mąkę kukurydzianą, bulion, sos sojowy, sherry, pieprz i dżem. Wlać sos na patelnię, doprowadzić do wrzenia. Na koniec przełożyć do sosu polędwicę i dusić ok. 2 min.
eb56