Chop suey, sos koperkowy.doc

(24 KB) Pobierz
Chop suey

Chop suey

 

2 piersi z kurczaka

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka wódki

1 łyżka mąki kukurydzianej

 

1 duża cebula

spora szczypta imbiru

1 marchew

1 szklanka zielonej fasolki szparagowej

1 nieduża czerwona papryka

1 pomidor

1 szklanka różyczek kalafiora

1 płaska łyżeczka cukru

 

olej do smażenia

 

sos:

1 łyżeczka wegety

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka wódki

1 szklanka wody

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

sól, pieprz              

Kurczaka umyć i pokroić w cienkie paski, wymieszać z sosem sojowym i wódką, a następnie obtoczyć w mące kukurydzianej.

Kawałki mięsa obsmażyć na rumiano na gorącym oleju. Przełożyć do miseczki.

Cebulę pokroić w piórka (przekroić na pół, a potem pokroić wzdłuż), smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju razem z imbirem.

Dorzucić pozostałe warzywa: małe różyczki kalafiora posypane cukrem, pokrojoną na krótsze kawałki fasolkę i cienkie plastry marchewki (wszystko wcześniej zblanszowane, czyli lekko podgotowane). Dodać pokrojonego w ósemki pomidora bez skórki i pestek oraz paski papryki.

Po chwili smażenia zalać sosem przygotowanym z wymieszanych składników i dusić pod przykryciem aż warzywa będą al dente.

Dołożyć kawałki kurczaka, wymieszać i podawać z ryżem.

 

Sos koperkowy  

40 g masła
40 g mąki
4 łyżki drobno posiekanego kopru
szkl. rosołu
3 łyżki śmietany
sól, biały pieprz

Z mąki i połowy tłuszczu zrobić jasną zasmażkę,  rozprowadzić zimnym rosołem i mieszając zagotować. Koper dusić na pozostałym maśle, połączyć z zasmażką i zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę i przyprawy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin