Polonezy
40 dag schabu lub polędwicy
30 dag pieczarek
koncentrat pomidorowy 30%
3 szt. cebul
1 łyżka musztardy
mąka
tłuszcz
papryka mielona
sól, pieprz
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Mięso pokroić w plastry, bardzo cienko rozbić. Na każdym kawałku mięsa ułożyć wałeczki z nadzienia, zwinąć w rulon. Panierować w mące, smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Prawidłowo zwinięte kotlety powinny mieć kształt wrzeciona. Smacznego!
Gulasz arabski wg Aleex
75 dkg wołowiny
1/2 kg pieczarek
1/2 kg kiełbasy
1/2 kg świeżej papryki
1 puszka zielonego groszku
3 spore cebule
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
przyprawy: chili, oregano, pieprz, sól, papryka słodka w proszku, wegeta,
tłuszcz do obsmażenia mięsa
Mięso pokroić w podłużne paseczki, podsmażyć na tłuszczu, przełożyć do garnka i zalać wodą. Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na tym samym tłuszczu i przełożyć do mięsa.
Paprykę pokroić w paski, pieczarki także, dodać do garnka.Potrawę przyprawić wg uznania.
Gotować, aż mięso będzie miękkie. 1/2 godziny przed końcem gotowania dodać do gulaszu podsmażoną kiełbasę, odsączony groszek z puszki i koncentrat.
eb56