Polonezy, gulasz arabski.doc

(23 KB) Pobierz
Polonezy

Polonezy  

 

40 dag schabu lub polędwicy

30 dag pieczarek

koncentrat pomidorowy 30%

3 szt. cebul

1 łyżka musztardy

mąka

tłuszcz

papryka mielona

sól, pieprz

 

Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Mięso pokroić w plastry, bardzo cienko rozbić. Na każdym kawałku mięsa ułożyć wałeczki z nadzienia, zwinąć w rulon. Panierować w mące, smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Prawidłowo zwinięte kotlety powinny mieć kształt wrzeciona. Smacznego! 

 

 

 

Gulasz arabski wg Aleex  

 

75 dkg wołowiny

1/2 kg pieczarek

1/2 kg kiełbasy

1/2 kg świeżej papryki

1 puszka zielonego groszku

3 spore cebule

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

 

przyprawy: chili, oregano, pieprz, sól, papryka słodka w proszku, wegeta,

tłuszcz do obsmażenia mięsa 

 

Mięso pokroić w podłużne paseczki, podsmażyć na tłuszczu, przełożyć do garnka i zalać wodą. Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na tym samym tłuszczu i przełożyć do mięsa.

Paprykę pokroić w paski, pieczarki także, dodać do garnka.Potrawę przyprawić wg uznania.

Gotować, aż mięso będzie miękkie. 1/2 godziny przed końcem gotowania dodać do gulaszu podsmażoną kiełbasę, odsączony groszek z puszki i koncentrat.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin