KARTA POTRAWY Rolada.doc

(1220 KB) Pobierz
[NAZWA POTRAWY]

ROLADA RYBNA Z SOSEM KOPERKOWYM

                            Materiały wewnętrzne SFINKS POLSKA S.A.


SKŁADNIKI

ILOŚĆ PORCJI:

10

 

NAZWA SKŁADNIKA

Ilość

j.m.

Mintaj

1,20

kg

Łosoś

0,40

kg

Koper

0,20

kg

Jajka

5

szt.

Bułka tarta

0,05

kg

Przyprawa warzywna

0,01

kg

Surówka

2,00

kg

Ryż ugotowany

1,80

kg

Sos koperkowy

10

szt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Opis surowców:


Ryby najlepiej kupować głównie jako filety aby uniknąć kłopotów z ośćmi.

 


 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPOSÓB PODANIA:

1.      Mintaja drobno pokroić lub zmielić maszynką na drobnym sicie

2.      Następnie dodać po kolei drobno siekany koper, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.

3.      Łososia pokroić w paski o grubości 1,5 x 1,5 cm.

4.      Gotową masę rozłożyć na foli aluminiowej, następnie na środku ułożyć łososia wcześniej pokrojonego w paski; całość zwinąć jak roladę. Dokładnie zabezpieczyć końce folii przed rozwinięciem.

5.      Tak przygotowaną roladę włożyć do gotującej się wody i gotować około 20 minut, do momentu aż folia zacznie robić się czarna

6.      Wystudzoną roladę można przechowywać w zamrażarce (do tygodnia w temperaturze nie wyższej niż -12oC) i ostrożnie rozmrażać w miarę potrzeb.

7.      Rozmrożoną roladę pokroić po skosie na możliwie równe części, każda o masie ok. 100 g. Porcję stanowią dwa kawałki. Należy skropić je delikatnie wodą, przykryć folią aluminiową i podgrzać w mikrofalówce.

8.      Sos przygotować analogicznie jak do sałatki z tuńczykiem, rozcieńczając jogurtem do konsystencji średniej gęstości śmietany.

1.      Ryż i surówkę układamy na talerz jak do mintaja, następnie układamy roladę po środku talerza. Na jedną porcję przypadają dwa kawałki roladki , polane sosem koperkowym

2.      Na życzenie Klienta podajemy dodatkowy sos koperkowy.

  


WAGA SKŁADNIKÓW NA TALERZU:

NAZWA SKŁADNIKA

Ilość

j.m.

rolada rybna

200

g

surówka

200

g

ryż

180

g

sos koperkowy

1

szt.

 

 

 

 

 

 

RAZEM

580

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin