ROLADA RYBNA Z SOSEM KOPERKOWYM
KŁ Materiały wewnętrzne SFINKS POLSKA S.A.
ILOŚĆ PORCJI:
10
NAZWA SKŁADNIKA
Ilość
j.m.
Mintaj
1,20
kg
Łosoś
0,40
Koper
0,20
Jajka
5
szt.
Bułka tarta
0,05
Przyprawa warzywna
0,01
Surówka
2,00
Ryż ugotowany
1,80
Sos koperkowy
Ryby najlepiej kupować głównie jako filety aby uniknąć kłopotów z ośćmi.
1. Mintaja drobno pokroić lub zmielić maszynką na drobnym sicie
2. Następnie dodać po kolei drobno siekany koper, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.
3. Łososia pokroić w paski o grubości 1,5 x 1,5 cm.
4. Gotową masę rozłożyć na foli aluminiowej, następnie na środku ułożyć łososia wcześniej pokrojonego w paski; całość zwinąć jak roladę. Dokładnie zabezpieczyć końce folii przed rozwinięciem.
5. Tak przygotowaną roladę włożyć do gotującej się wody i gotować około 20 minut, do momentu aż folia zacznie robić się czarna
6. Wystudzoną roladę można przechowywać w zamrażarce (do tygodnia w temperaturze nie wyższej niż -12oC) i ostrożnie rozmrażać w miarę potrzeb.
7. Rozmrożoną roladę pokroić po skosie na możliwie równe części, każda o masie ok. 100 g. Porcję stanowią dwa kawałki. Należy skropić je delikatnie wodą, przykryć folią aluminiową i podgrzać w mikrofalówce.
8. Sos przygotować analogicznie jak do sałatki z tuńczykiem, rozcieńczając jogurtem do konsystencji średniej gęstości śmietany.
1. Ryż i surówkę układamy na talerz jak do mintaja, następnie układamy roladę po środku talerza. Na jedną porcję przypadają dwa kawałki roladki , polane sosem koperkowym
2. Na życzenie Klienta podajemy dodatkowy sos koperkowy.
rolada rybna
200
g
surówka
ryż
180
sos koperkowy
1
RAZEM
580
wlpawel