Ciastka potrójnie czekoladowe.doc

(91 KB) Pobierz
Ciastka potrójnie czekoladowe

Ciastka potrójnie czekoladowe

Składniki na około 40 ciastek:

·         125 g miękkiego masła

·         160 g brązowego cukru (jeśli używacie białego, wtedy mniej)

·         1 jajko

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         185 g mąki (1¼ szklanki)

·         1 łyżeczka sody oczyszczonej

·         ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

·         35 g kakao

·         85 g posiekanych rodzynek

·         95 g mlecznych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej mlecznej czekolady)

·         75 g białych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej białej czekolady)

·         75 g ciemnych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)

Zmiksować miękkie masło, cukier, jajko i ekstrakt. Wsypać do mikstury suche składniki, na końcu rodzynki i czekoladę, wymieszać.

Formować z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego układać na blaszce, lekko spłaszczyć łyżką. Między kulkami zachować 5 cm odstępy, sporo się rozrosną na boki.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Chwilę poczekać przed zdjęciem z blaszki, będą bardzo miękkie. Potem studzić na kratce.

Smacznego :)

Ciastka potrójnie czekoladowe (triple-choc cookies)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin