Składniki na około 40 ciastek:
· 125 g miękkiego masła
· 160 g brązowego cukru (jeśli używacie białego, wtedy mniej)
· 1 jajko
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
· 185 g mąki (1¼ szklanki)
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
· 35 g kakao
· 85 g posiekanych rodzynek
· 95 g mlecznych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej mlecznej czekolady)
· 75 g białych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej białej czekolady)
· 75 g ciemnych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
Zmiksować miękkie masło, cukier, jajko i ekstrakt. Wsypać do mikstury suche składniki, na końcu rodzynki i czekoladę, wymieszać.
Formować z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego układać na blaszce, lekko spłaszczyć łyżką. Między kulkami zachować 5 cm odstępy, sporo się rozrosną na boki.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Chwilę poczekać przed zdjęciem z blaszki, będą bardzo miękkie. Potem studzić na kratce.
Smacznego :)
margoblack