Ciasteczka cynamonowo-miodowe.doc

(26 KB) Pobierz
Ciasteczka cynamonowo-miodowe

Ciasteczka cynamonowo-miodowe

Składniki

·         700 g mąki

·         1 szklanki cukru pudru

·         1/2 kostki margaryny

·         2/3 szklanki śmietany 18%

·         2 jajka

·         1 białko

·         4 łyżki miodu

·         1 łyżka sody oczyszczonej

·         1 łyżka cynamonu

·         cukier brązowy do posypania

·         polewa czekoladowa

Etapy przygotowania

Margarynę rozpuścić, dodać miód, śmietanę oraz sodę. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę połączyć z cukrem pudrem i cynamonem. Następnie dodać ostygniętą margarynę z miodem i śmietaną oraz jajko. Wszystko zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinamy ciasteczka.
Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem brązowym.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok 10 min. Po ostygnięciu można polać polewą czekoladową.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin