MARCHEWKOWE CIASTECZKA Z NADZIENIEM SEROWYM.doc

(29 KB) Pobierz
MARCHEWKOWE CIASTECZKA Z NADZIENIEM SEROWYM

MARCHEWKOWE CIASTECZKA Z NADZIENIEM SEROWYM

Ciasteczka (przepis na ok. 40 ciastek):

·         3/4 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)

·         1 szklanka mąki pszennej 

·         3/4 łyżeczki mielonego cynamonu  

·         1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

·         1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

·         szczypta soli

·         8 łyżek masła w temperaturze pokojowej  

·         1/2 szklanki drobnego cukru  

·         8 g cukru waniliowego (pół paczuszki)

·         1 duże jajko  

·         3/4 szklanki tartej marchewki (ok. 1,5 średniej marchewki)

Nadzienie:

·         150 g kremowego twarożku

·         2 łyżki serka homogenizowanego o smaku waniliowym (u nas "Danio)

·         1-2 łyżeczki cukru pudru

·         1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny


Płatki owsiane zmielić tak, aby powstała maka. W średniej wielkości misce wymieszać mąkę owsianą, mąkę pszenną, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oraz sól. 

W osobnej misce zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż składniki się dobrze połączą. Dodać jajko i dalej ucierać, aż masa będzie gładka. Do masy wsypać suche składniki, marchewkę i połączyć wszystko dokładnie - ciasto będzie bardzo lepkie. 

Układać ciasteczka na natłuszczonej wcześniej i posypanej mąką blaszce przy pomocy  łyżeczki (my formowałyśmy kuleczki w dłoniach). Piec w temperaturze 180 stopni ok.12 minut na złoty kolor. Studzić na kratce.  

 

W misce mikserem wymieszać ser, serek homogenizowany, cukier, skórkę z cytryny na jednolitą i gładką masę. Przełożyć ciasteczka.  Przechowywać w chłodnym miejscu.

 

* Ciasteczka z nadzieniem mogą być przechowywane w zamkniętym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia.

 

SMACZNEGO!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin