Mazurek przepyszny uwielbiany przez każdego.doc

(27 KB) Pobierz
Mazurek przepyszny uwielbiany przez każdego :)

Mazurek przepyszny uwielbiany przez każdego :)

Składniki

Przepis

spód:
2 szklanki mąki
3 łyżki kwaśnej śmietany (np szczeciniecka)
1 paczka cukru waniliowego
3/4 kostki masła
łyżeczka proszku do pieczenia

masa górna:

1 mała śmietanka kremówka
3/4 czekolady mlecznej
szklanka mleka w proszku
1/4 kostki masła
1 szklanka cukru pudru

Najpierw przygotowujemy spód:
Na stół wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Całość rozgniatamy w rękach na elastyczną masę. Jeśli ciasto zbyt mocno kruszy się, można dodać troszkę więcej śmietany kwaśnej. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy a następnie rozgniatamy na blasze (posypaną wcześniej bułką tartą) uklepując palcami. Warstwa powinna mieć około 1 cm grubości.
Wstawiamy do rozgrzanego  (180 stopni) piekarnika na około 12 minut.

W trakcie pieczenia spodu przygotowujemy masę górną:
Do garnka wkładamy masło, które rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokruszoną w kostki czekoladę oraz stopniowo dolewamy śmietankę kremówkę mieszając jednocześnie. Po rozpuszczeniu czekolady dodajemy stopniowo cukier puder mieszając nadal masę. Na koniec dosypujemy mleko w proszku przyspieszając mieszanie. Powstaje jasno brązowa gęsta masa, którą po około 10 minutach mieszania wylewamy na stygnące (ciepłe) ciasto, które w między czasie wyjęliśmy z piekarnika. Masę rozprowadzamy pomagając sobie łyżką lub drewnianą łopatką. Po ostudzeniu ciasta wkładamy do lodówki. Gotowe :)
Przepis dotyczy blachy wielkości formatu A4 lub ciut większej.

Przepis dostałam od cioci, która co roku na Wielkanoc robi te pyszne mazurki. Uwielbiane przez całą rodzinę ciasto robię przez cały rok!:)  Mazurek można udekorować po swojemu.
To naprawdę sprawdzony, wyśmienity przysmak wszystkich, którzy mięli okazję spróbować:)
 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin