Składniki
Przepis
spód:2 szklanki mąki3 łyżki kwaśnej śmietany (np szczeciniecka)1 paczka cukru waniliowego3/4 kostki masłałyżeczka proszku do pieczeniamasa górna:1 mała śmietanka kremówka3/4 czekolady mlecznejszklanka mleka w proszku1/4 kostki masła1 szklanka cukru pudru
Najpierw przygotowujemy spód:Na stół wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Całość rozgniatamy w rękach na elastyczną masę. Jeśli ciasto zbyt mocno kruszy się, można dodać troszkę więcej śmietany kwaśnej. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy a następnie rozgniatamy na blasze (posypaną wcześniej bułką tartą) uklepując palcami. Warstwa powinna mieć około 1 cm grubości.Wstawiamy do rozgrzanego (180 stopni) piekarnika na około 12 minut.W trakcie pieczenia spodu przygotowujemy masę górną:Do garnka wkładamy masło, które rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie dodajemy pokruszoną w kostki czekoladę oraz stopniowo dolewamy śmietankę kremówkę mieszając jednocześnie. Po rozpuszczeniu czekolady dodajemy stopniowo cukier puder mieszając nadal masę. Na koniec dosypujemy mleko w proszku przyspieszając mieszanie. Powstaje jasno brązowa gęsta masa, którą po około 10 minutach mieszania wylewamy na stygnące (ciepłe) ciasto, które w między czasie wyjęliśmy z piekarnika. Masę rozprowadzamy pomagając sobie łyżką lub drewnianą łopatką. Po ostudzeniu ciasta wkładamy do lodówki. Gotowe :)Przepis dotyczy blachy wielkości formatu A4 lub ciut większej.Przepis dostałam od cioci, która co roku na Wielkanoc robi te pyszne mazurki. Uwielbiane przez całą rodzinę ciasto robię przez cały rok!:) Mazurek można udekorować po swojemu.To naprawdę sprawdzony, wyśmienity przysmak wszystkich, którzy mięli okazję spróbować:)
margoblack