Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Składniki:1. pół paczki makaronu (kokarda) - arrighi2. puszka tuńczyka w sosie własnym3. puszka kukurydzy4. papryka z zalewy (czerwona)5. kilka kropel oliwy z oliwek6. sól do smaku(porcja na 4 osoby) Jak przyrządzić?1. Makaron zagotować w osolonej wodzie, dodać trochę oliwy - makaron nie może być miękki, musi być aldente czyli lekko twardawy. Odlewamy i studzimy.2. Tuńczka i kukurydzę odsączamy.3. 3-4 połówki papryk kroimy w drobną kostkę lub bardzo cienkie paski - lepszy efekt.4. Do ostudzonego makaronu wszystkie składniki dodajemy i dokładnie mieszamy.5. Dodajemy oliwę z oliwek i sól do smaku.
Jak podawać?Sałatkę rozłożyć na podłużnym płaskim talerzu. Na około talerza można udekorować paskami papryki oraz wykroić z pory trójkąty i ułożyć lub natką pietruszki.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
makaron ( ilość zależna od ilości osób - średnio koło 1/2 opakowania) najlepiej kokardki lub inny duży , puszka tuńczyka w sosie, cebula czerwona duża, puszka kukurydzy,ogórek kiszony lub korniszon - co kto lubi, czerwona papryka (lub inna do koloru), pieprz, sól, majonez kielecki - najlepszy bo ostry ! 1. Gorujemy makaron i następnie po przestudzeniu przekrawamy kokardki makaronowe na pół. Makaron nie może być zbyt mały i zbyt duży. Myślę że na oko zobaczycie czy wygląda ok czy nie.. ;)2. do ugotowanego i odcedzonego makaronu wrzucamy odsączoną kukurydzę z puszki, pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną drobno w paseczki czerwoną cebulkę, czerwoną lub innego koloru paprykę, tuńczyka wraz z sosem.3. Dosalamy do smaku, dodajemy pieprz i wszystko mieszamy z majonezem.4. wszystko jest smaczne i kolorowe.
teo22