pomidory.txt

(108 KB) Pobierz
EKOLOGICZNE METOD. 
UPRAWY POMIDOR, 
W GRUNCIE IPOD OSONAM 


materiay dla rolnikw 

Radom 2004 

Dodruk wykonano w ramach zadania zleconego MRiRW 
zgodnie z decyzjHORre-401-182/04 
z dnia 25.06.2004 r. 



Autorzyd 


1 
Jacek Dy.kD 
2 
Irena Babi. 


3 
Franciszek Adamick> 
4 
Adam Dobrzask> 
5 
Boena Nawrock6 
6 
Jzef Roba. 
Praca zbiorowa pod redakcj dr Jzefa Babik6 
Instytut Warzywnictwa w Skierniewicac= 
Recenzja: doc. dr hab. Jzef Pir< 


Zdjcia: Babik J. Nr 1-. 


Projekt okadki: Marek Rzsa, RCDRRiOW wPrzysiek. 


 Copyright by: Ministerstwo Rolnictwa iRozwoju Ws> 


Wydawcad 


Krajowe Centrum Rolnictwa EkologicznegD 
- Regionalne Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa iObszarw Wiejskic= 
wRadomi. 


ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADO" 
tel. +48(48) 365 69 0. 
e-mail:radom@cdr.gov.pA 
www.cdr.gov.pl/radoB 


Realizacja idrukd 


GP RCDRRiOW wRadomi. 


ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADO" 
tel. +48(48) 365 69 0. 
e-mail:radom@cdr.gov.pA 
www.cdr.gov.pl/radoB 


ISBN 83-89060-36- 


Nakad: 2000 egz 



Spis tre.c> 


I 
Warto. odywcza pomidora ijego znaczenie gospodarcz 
........................ 
II 
Wymagania klimatyczne iglebow 
.............................................................. 
Wymagania klimatyczn 
......................................................................... 
Wymagania glebow 
................................................................................ 
III 
Wymagania pokarmowe ipotrzeby nawozow 
............................................. 
IV 
Odmiany pomidor6 
....................................................................................... 
V 
Przygotowanie rozsad 
...............................................................................1. 
VI 
Uprawa wpol. 
............................................................................................1 
Podozmian istanowisko wzmianowani. 
............................................1 
Uprawa roli iprzygotowanie gleby 
......................................................1 
Nawoeni 
.............................................................................................1. 
Metody upraw 
.....................................................................................2 
Zabiegi pielgnacyjne 
..........................................................................2 
VII 
Uprawa pod osonam> 
.................................................................................2. 
Miejsce produkcj> 
..................................................................................2. 
Przygotowanie pomieszczenia uprawowego.........................................2. 
Metody upraw 
.....................................................................................2 
Zabiegi pielgnacyjn 
...........................................................................2. 
VIII.Ochrona przed chwastami, chorobami iszkodnikam> 
................................3. 
Ochrona przed chwastam> 
.....................................................................3. 
Choroby pomidora.................................................................................3. 
Choroby bakteryjn 
........................................................................ 
3 
Choroby grzybow 
.......................................................................... 
3 
Choroby wirusow 
.......................................................................... 
3 
Szkodniki pomidorwu 
..........................................................................4. 
IX 
Zbir, przechowanie iprzygotowanie do sprzeday...................................4 
Zbir iprzygotowanie do sprzeda 
.....................................................4 
Przechowywanie owoc 
.....................................................................4 
Warunki transportu pomidor 
............................................................4. 


. 



I. Warto. odywcza pomidora ijego znaczenie gospodarcz 


Pomidor zajmuje w.wiecie pierwsze miejsce wuprawie ima bardzo due zna 
czenie konsumpcyjne. Rocznie produkuje si w.wiecie ponad 108 mln ton na po 
wierzchni okoo 4mln ha, przy czym 1 tej produkcji pochodzi zChin. WUnii Euro 
pejskiej najwikszymi producentami s Wochy iHiszpania, aPolska zroczn pro 
dukcj wwysoko.ci 290 tys. ton (na powierzchni 16 tys. ha) zajmuje 7 miejsce 


Pomidory maj ma warto. energetyczn inisk zawarto. biaka, ale s. 
bogatym .rdem witamin isoli mineralnych. S dobrym .rdem prowitamin 
A, wystpujcej wformie karotenoidw . naturalnych barwnikw ro.linnych 
zktrych lykopen stanowi 83%. Zwizek ten, jako aktywny antyutleniacz jes 
szczeglnie cenny dla zdrowia czowieka, gdy wykazuje dziaanie hamujc 
rozwj komrek rakowych. Owoce zawieraj te spore ilo.ci witaminy C, tak 
wanego antyutleniacza przyczyniajcego si do likwidacji wolnych rodnik 
oraz witamin zgrupy B (B1, B2, B6, PP). Pomidory s dobrym .rdem soli mi 
neralnych, szczeglnie potasu, wapnia, fosforu, magnezu ielaza. Rwnoczesn 
wystpowanie elaza iwitaminy C pozwala na zachowanie go wformie atwD 
przyswajalnej dla czowieka 


Uprawa pomidorw wszklarniach itunelach foliowych jest bardzo wan cz 
.ci produkcji warzyw pod osonami. Na ogln powierzchni okoo 5000 ha szklar 
nii tuneli foliowych pomidory zajmuj okoo 70%. Udzia pomidora wekologicz 
nej produkcji warzyw jest stosunkowo may (3,3%) idotyczy gwnie pomidor6 
uprawianego wtunelach. May udzia pomidora wprodukcji ekologicznej spowo 
dowany jest przede wszystkim trudno.ci wutrzymaniu zdrowotno.ci na odpo 
wiednim poziomie. Masowe wystpowanie, wniektrych latach, zarazy ziemnia 


ka przy rwnoczesnym braku odmian odpornych sprawia, e zawodno. ekolo 
gicznej uprawy jest dua, auzyskiwane plony s czsto bardzo niskie. Ogranicze 
nia nawozowe, stosowane wrolnictwie ekologicznym, nie stanowi problemu prz 
uprawie tego gatunku 
II. Wymagania klimatyczne iglebow 


Wymagania klimatyczn 


Pomidor jest ro.lin owysokich wymaganiach cieplnych, wraliw na chod 
(0 . 5oC) iprzymrozki. Przy spadku temperatury poniej 0oC ro.liny marzn igi 
n. Optymalna temperatura wzrostu mie.ci si wgranicach 22 . 27oC wdzie i1. 
. 18oC wnocy ijest uwarunkowana faz rozwojow pomidora iintensywno.ci. 
 



.wiata. Temperatura powyej 30oC iponiej 10 . 12oC stanowi tzw. maksimuB 
iminimum rozwojowe. Wzwizku zwymaganiami cieplnymi wana, szczegl 
nie dla uprawy polowej, jest dugo. okresu bezmro.nego, ktra powinna wyno 
si co najmniej 4 miesice. Uprawy towarowe pomidora powinny by lokalizowa 
ne wrejonach, wktrych przymrozki wiosenne nie wystpuj p.niej ni 15 . 2. 
maja, jesienne za. przed 1 pa.dziernika 


Dobremu wzrostowi ro.lin sprzyja maa wilgotno. powietrza (okoo 60% wil 
gotno.ci wzgldnej) idlatego najlepsze plony uzyskuje si wlata ciepe isuche 
Pomidor bardzo silnie reaguje na natenie .wiata asabo na dugo. dnia. Kwit 
nie iowocuje zarwno wokresie dnia krtkiego jak idugiego. Dopiero przy skr 
ceniu .wiata dobowego poniej 7 godzin nastpuje zahamowanie owocowania 
Najkorzystniejsze warunki nasonecznienia wykazuje poudniowa cz. kraju, anaj 
mniej sprzyjajce pod tym wzgldem s rejony pnocno- wschodnie. Uprawa to 
warowa wodkrytym gruncie powinna by lokalizowana wnajkorzystniejszyc= 
rejonach, obejmujcych szeroki pas .rodkowej cz.ci Polski, oraz rejon wrocaw 
ski isandomiersko . lubelski 


Fot. 1. Uszkodzenia chodowe li.cipomidora


Fot. 2. Ze wybarwianie si owocwwzbyt wysokiej temperaturze


Dobrze rozwinity system korzeniowy pomidora sprawia, e wymagania wod 
ne tej ro.liny s umiarkowane. Zapotrzebowanie na wod wzrasta od chwili wi 
zania owocw ijest najwiksze wokresie penego owocowania. Roczna sum6 
opadw na poziomie 450 . 550 mm, zwaszcza je.li rozkad opadw jest optymal 
ny, wzasadzie wystarcza do wydania dobrych plonw. Jeeli wuprawie polowe? 
wystpuj dusze okresy suszy, nawadnianie wpywa bardzo korzystnie na wzros 
ro.lin iich owocowanie. .rednio wsezonie zuywa si okoo 1000 m3 wody n6 
1ha uprawy 


 



Wymagania glebow 


Gboki system korzeniowy pomidora zapewnia dobre plony tej ro.liny na wik 
szo.ci gleb piaszczysto . gliniastych, ktre s dostatecznie yzne, niezbyt zlewn 
iatwo nagrzewajce si. Gleby .redniozwize, anawet lekkie, s lepsze od gle7 
zwizych, mao przepuszczalnych, na ktrych wlatach deszczowych pomidor 
s cz.ciej poraane przez choroby. Do uprawy pomidorw nie nadaj si gleb 
zlewne, owysokim poziomie wd gruntowych, ktre cechuje niska temperatur6 
ip.ne nagrzewanie si wiosn. Pomidory nie s wraliwe na zakwaszenie ziemi 
prawidowo rosn na glebach oodczynie lekko kwa.nym przy pH od 5,5 do 6,5 
Naley jednak pamita, e gleby kwa.ne maj gorsz struktur, nisz zawarto. 
wapnia imniejsz dostpno. dla ro.lin fosforu imagnezu oraz molibdenu 


III. Wymagania pokarmowe ipotrzeby nawozow 


Ze wzgldu na szybki wzrost idugi okres produkcji, wymagania pokarmowe pomido 
rw s wysokie. Na wyprodukowanie 1 kg owocw ro.lina pobiera przecitnie: 3,5 . 5 g N 
0,7 . 1 g P; 7 . 8 g K; 4,5 . 5g Ca; 1 . 1,2 g Mg. Pobieranie skadnikw przez ro.liny nie jes 
rwnomierne wokresie wegetacji. Najintensywniejsze pobieranie skadnikw zpodo6 
ma miejsce wokresie silnego wzrostu wegetatywnego irwnoczesnego wizania owoc 
na kilku gronach. Pomidor ma gboki system korzeniowy ido. dobrze wykorzystuj 
skadniki pokarmowe zgleby, ajego wymagania nawozowe...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin