1 kg filetów z soli szklanka białego wina pół szklanki mleka cebula listek laurowy 2 goździki pieprz, sól.Sos: łyżka masła łyżka mąki 30 ml wywaru z ryby 4 łyżki białego wina pół szklanki śmietany żółtko 2 łyżki kaparów, pieprz
W garnku zagotować litr wody z mlekiem, winem, cebulą i przyprawami. Do wrzącego płynu włożyć rybę i gotować ok. 10 min. Odstawić na czas przyrządzania sosu. Roztopić masło (nie rumienić!), wymieszać z mąką, rozprowadzić zimnym wywarem i winem. Zagotować, mieszając, dodać śmietanę i dalej gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać kapary, zdjąć garnek z ognia, podprawić sos rozmąconym żółtkiem i pieprzem. Osączoną z wywaru rybę podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku i polać sosem kaparowym. Podawać na gorąco z ziemniakami z wody lub ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
SOLA ABRAHAMA Z WINNICY w Wójtowicach (na 6 osób)1/2 kg szpinaku, 6 kawałków soli, 3 fenkuły, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, oliwa do podsmażenia;SOS: 3 łyżki masła, 3łyżki mąki, szklanka mleka, 1 żółtko, kawałek utartego żółtego sera (najlepiej gruyer), sól, pieprzRybę należy lekko osolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Obsmażyć krótko z obu stron.Czosnek drobno posiekać, ale nie rozcierać. Na rozgrzaną patelnię wlać nieco oliwy, wrzucić posiekany czosnek i nieco go podsmażyć. Dodać liście szpinaku, zamieszać i bardzo krótko podsmażyć, doprawić do smaku.Na sos należy rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić mlekiem, zagotować cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Gdy sos jest już gładki i gęsty odstawić na chwilkę do przestygnięcia, a następnie wmieszać żółtko i ser (wystarczy kopiasta łyżka, ale drobno startego).Rybę ułożyć na blaszce posmarowanej masłem (albo oliwą), na każdy filet położyć trochę szpinaku, po wierzchu polać sosem. Po bokach ułożyć ćwiartki fenkuła. Zapiekać w gorącym piekarniku przez około 30 minut.Podawać koniecznie z winem.Przepis Krzysia Komornickiego z Wójtowic
Składniki
Przepis
100 g masła,800 g filetów z soli,3 szalotki.80 g tartej bułki,2 łyżki posiekanej natki pietruszki,300 g pomidorów.250 mozzarelli,kilka gałązek bazylii
Na patelni roztopić 40 g masła i podsmażyć na nim opłukaną i osuszoną rybę. Naczynie żaroodporne posmarować 20 g masła. W naczyniu ułożyć rybę. Szalotki oczyścić, posiekać i zeszklić na pozostałej porcji masła. Do cebuli dodać tartą bułkę i natkę pietruszki. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Pomidory oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić w plastry. Na filetach rozłożyć masę cebulową, następnie na przemian ułożyć pomidory i ser. Naczynie żaroodporne umieścić w piekarniku w połowie jego wysokości. Danie piec tak długo, aż ser się roztopi i uzyska złocistą barwę. Gorącą zapiekankę udekorować listkami bazylii. Potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczonymi ziemniakami.
eborysek