Jabłka pod pierzynką.rtf

(746 KB) Pobierz

               Jabłka pod pierzynka

 

 

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

0,6 szklanki mąki pszennej

0,6 szklanki cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

1 – 1 ½ kg jabłek

½ szklanki cukru

galaretka cytrynowa

Masa śmietankowa:

600 ml śmietany 30%

bita śmietana w proszku (śnieżka)

3 - 4 łyżeczki cukru waniliowego

Do dekoracji:

cynamon

kawa prawdziwa

kakao

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

 

Obrane i opłukane jabłka pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka dodać cukier i smażyć pod przykryciem. Pod koniec dodać sypką galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie wyłożyć na biszkopt.

 

Schłodzoną śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku. Chwilę ubijać. Następnie wyłożyć na masę jabłkową. Udekorować cynamonem, kawą i kakao w tzw. pasy lub dowolnie.

 

Schłodzić w lodówce.

 

Smacznego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin