Chleb domowy 3Nie moge sie powstrzymac, zeby sie nie pochwalic recepta na znakomity chleb jaka udalo mi sie ostatnio znalezc i wyprobowac:5 dl zytniej maki (moze byc nawet bardzo gruba)5 dl wrzatkuWymieszaj dokladnie make z wrzatkiem (mozna maszyna, mikserem itp) i odstaw na 3-4 godziny.50 g margaryny2 1/2 dl wody50 g drozdzy2 lyzeczki soli11 dl bialej maki pszennej do pieczenia chlebaW rondelku roztop margaryne i dodaj do niej 2 1/2 dl wody, podgrzej to do temp. ok 37 stopni. Wlej wode z margaryna do miski z zytnia maka. Dodaj rozdrobnione drozdze, sol i wyrabiajac (mieszajac) dodawaj make. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione odstaw je w cieple miejsce na ok, 45 - 60 minut. Ja zwykle wykladam to ciasto na posypana maka duza drewniana miske (taka do owocow) zeby chleb nabral forme jaka kiedys dawno temu chleb mial (duzy, okragly bochenek). Mozna do tego uzyc rowniez gesto plecionego koszyka itp.Po wyrosnieciu wykladam taki bochen na blache wylozona papierem do pieczenia. Po ok. 15 minutach nacinamy bochenek ostrym nozem w 2 - 3 miejscach i wkladamy do pieca (nizej) o temperaturze 200 stopni. Pieczemy ok. 40 - 45 minut.Z otrzymanego ciasta mozna rowniez uformowac ok. 2 - 3 bochenkow, jak kto woli :))Pycha1 dl = 0,1 litra = 100 cm3 = 100 ml.From: "Wacek" <wacek@infomix.se>
andre010