Błędy żywieniowe.doc

(604 KB) Pobierz

I poziom piramidy – to produkty zbożowe oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego. Do niedawna uważany za przyczynę wszelkiego zła tłuszcz, został zastąpiony przez węglowodany – białe pieczywo i biały ryż. Cóż się jednak okazało, że zamiast chudnąć przybieramy na wadze. Dlaczego? Ponieważ podstawą naszej wysokowęglowodanowej diety były węglowodany w formie oczyszczonej, błyskawicznie trawione, następnie zamieniane w glukozę, a potem w tkankę tłuszczową.
Dlatego podstawą nowej piramidy zdrowia są produkty zbożowe pełnoziarniste. Zawierają one bardzo ważny błonnik pokarmowy regulujący pracę przewodu pokarmowego oraz minerały (żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor, potas) i witaminy (A, C, E). Zastępujemy zatem białe, "nadmuchane" bułeczki pełnoziarnistym chlebem, biały ryż – brązowym, wprowadzamy na talerze gruboziarniste kasze – jaglana, gryczana. Im mniej przetworzone produkty tym lepiej dla naszego zdrowia.
Obok produktów zbożowych pełnoziarnistych podstawę naszego żywienia winny stanowić UWAGA! tłuszcze roślinne - są to tzw tłuszcze nienasycone - oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany, sojowy nie tylko nie szkodzą ,ale redukują we krwi poziom "złego", a podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu. Podobnie działa margaryna miękka produkowana z olejów roślinnych (nie utwardzana! – w trakcie utwardzania powstają szkodliwe tłuszcze trans).
Ograniczamy zatem tłuszcze nasycone – pochodzenia zwierzęcego: masło, wysokoprocentowe śmietany, słoniny, smalec itd. 

II poziom piramidy stanowią warzywa i owoce. Mają niską wartość energetyczną ze względu na dużą zawartość wody, są głównym źródłem witaminy C oraz karotenów przekształcanych w organizmie w wit.A, soli mineralnych, zawierają również błonnik pokarmowy oraz pektyny regulujące poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Zaleca się 4 porcje warzyw w ciągu dnia. Owoce spożywamy w ilości 3 porcji dziennie. Owoce i warzywa najzdrowiej jest spożywać na surowo lub w postaci mrożonek, które mają niewiele mniejszą wartość odżywczą. 

III poziom piramidy – i ważne miejsce w naszym żywieniu winny stanowić nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, soja):
- są bogate w białko o dobrym składzie aminokwasów
- są dobrym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego, a także składników mineralnych
- są dobrym źródłem błonnika soja jest bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych ale są też ciężkostrawne, a produkty ich rozpadu są wzdymające
– zaleca się ich 2 - 3 porcje dziennie. 

IV poziom piramidy zdrowia – nabiał, białe mięso, jajka.
Mleko i jego przetwory spełniają bardzo ważna rolę w żywieniu człowieka (głównie dzieci i młodzieży), białko mleka ma wysoką wartość biologiczną, a tłuszcz jest łatwo przyswajalny, dostarcza witamin z grupy B oraz A, D, C oraz żelazo i wapń.
Ważną rolę odgrywa białe mięso (drobiowe), zalecane jest zwłaszcza mięso ryb – najlepiej przyswajalne przez organizm ryby morskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i jodu.
Jajka - są wartościowym produktem spożywczym, zawierają białko o wzorcowym składzie aminokwasów egzogennych, witaminy B, A, selen, żelazo, fosfor, żółtko jaja obfituje w cholesterol.
W menu stosujemy zasadę: albo ryba, albo filet albo jajko, nie wszystko na raz jednego dnia. 

V poziom piramidy – stanowi białe pieczywo i czerwone mięso.
Unikamy w jadłospisie wysoko oczyszczonych węglowodanów – białego pieczywa, makaronów z białej mąki, białego ryżu, drastycznie ograniczamy czerwone mięso – ciężkostrawne i miażdżycorodne. 

VI poziom – słodycze poza dostarczaniem energii nie wnoszą żadnych innych wartości odżywczych – są źródłem "pustych kalorii" szczególnie przyczyniają się do otyłości i chorób cywilizacyjnych. Najlepiej nie jadać ich w ogóle, a jeśli już to jak najmniej! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Błędy żywieniowe 

Do podstawowych błędów żywieniowych (jak wynika ze statystyk, ale również szeregu ankiet jakie przeprowadzili słuchacze naszej szkoły wśród dzieci i młodzieży naszego regionu w ramach prowadzonych edukacji żywieniowych) należy: 

·         dostarczanie do organizmu tzw. "pustych kalorii" spowodowane nadmiernym spożyciem słodyczy (zastępowanie nimi podstawowych posiłków lub podjadanie pomiędzy posiłkami), 

·         spożywanie produktów typu fast food (dostarczających dużej ilości kalorii, a także niekorzystnych dla zdrowia NKT), 

·         wypijanie w nadmiernej ilości kolorowych wód gazowanych 

·         spożywanie posiłków o zbyt niskiej zawartości energii – dotyczy to głównie dziewcząt, które podejmują próby odchudzania, co może doprowadzić do wyniszczenia, anemii, w skrajnych przypadkach nawet anoreksji 

·         u młodych chłopców pojawia się problem spożywania posiłków zbyt kalorycznych wynikający z błędnego przekonania, że w ten sposób staną się bardziej męscy – prowadzi to do nadwagi 

·         zbyt małe spożycie mleka i jego przetworów, co jest powodem zaburzeń wzrostu kośćca 

·         zbyt małe spożycie warzyw i owoców prowadzi do niedoboru witamin i minerałów, w tym witamin antyoksydacyjnych tzw. "zamiataczy" wolnych rodników 

·         nadmierne spożycie soli wynikające chociażby ze zbyt pochopnego sięgania po produkty typu chipsy, produkty z grupy żywności wygodnej np. gorące kubki lub inne 

·         pomijanie śniadania 

·         objadanie się na noc (zbyt obfite i ciężkostrawne kolacje) 

·         jedzenie nieregularne, w pośpiechu, zbyt duże przerwy między posiłkami 

·         odżywianie jednostronne, nie urozmaicone. 

Skutki błędów żywieniowych 

Doraźne: 

·         złe samopoczucie 

·         obniżenie nastroju zmęczenie, 

·         znużenie 

·         osłabienie witalności 

·         spadek sprawności fizycznej i intelektualnej 

·         bóle głowy 

·         niestrawność 

·         bóle brzucha 

·         wzdęcia 

·         zatrucia pokarmowe 

Odległe: 

·         niedowaga i wyniszczenie organizmu 

·         nadwaga i otyłość 

·         anemia 

·         schorzenia przewodu pokarmowego (nieżyty żołądkowe, kamica żółciowa, zaburzenia wchłaniania) 

·         miażdżyca naczyń krwionośnych i jej powikłania 

·         choroby serca 

·         nowotwory 

·         krzywica 

·         osteoporoza 

·         anoreksja 

·         bulimia 

Złota karta prawidłowego żywienia

(ustalona przez Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej oraz 11 towarzystw naukowych) 

Aby być zdrowym, należy codziennie spożyć: 

·         Co najmniej 3 posiłki (optymalnie 4 -5 posiłków) umiarkowanej wielkości - w tym koniecznie śniadanie 

·         W każdym posiłku produkty zbożowe, takie jak: ciemne pieczywo, płatki, kasze, makarony albo ziemniaki (w ilości umiarkowanej) 

·         Warzywa i owoce (mogą być mrożone) do każdego posiłku, a także między posiłkami 

·         Co najmniej 2 pełne szklanki mleka (najlepiej chudego) albo tyle samo kefiru lub jogurtu oraz 1-2 plasterki sera 

·         Jedną porcję (do wyboru): ryby, drobiu, grochu, fasoli, innego mięsa np. (cielęcina) 

·         Jedną łyżkę stołową oleju lub oliwy oraz nie więcej niż 2 łyżeczki margaryny miękkiej 

·         Wodę mineralną oraz naturalne soki z owoców i warzyw (nie mniej niż 1 litr) 

Staraj się unikać: 

·         nadmiaru soli, cukru i alkoholu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin