Składniki na 25 kulek:
· 50 g obranych orzechów laskowych
· 100 g wiórków kokosowych (do obtoczenia)
· 1/3 kostki masła (kostka = 250 g)
· szczypta cynamonu
· pół szklanki cukru
· 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
· 2 szklanki mleka w proszku
· pół szklanki wody
Cukier wsypać do grubego rondelka, skarmelizować (rozpuścić go na średnim ogniu, aż będzie płynny i zrobi się brązowy). Uwaga: nie przypalić go.
W drugim garnuszku rozpuścić masło, zdjąć z palnika wymieszać z wodą, wymieszać i ewent. podgrzać tylko do rozpuszczenia się masła.
Do karmelu w garnku dodać cynamon i cukier waniliowy, wodę z masłem. W tym momencie należy bardzo uważać, bo mieszania w garnku zacznie strzelać i kipieć - karmel stwardnieje. Trzeba go pogotować, by się znowu rozpuścił. Zakończyć gotowanie, gdy w garnku będzie ciemnobrązowy płyn o przyjemnym karmelowym zapachu
. Wystudzić.
Wsypać mleko w proszku i zmiksować, odstawić do stężenia na kilka godzin. Ulepić z masy kulki o średnicy około 3 cm, każdą obtoczyć w wiórkach kokosowych, w środek wcisnąć orzeszek (ja orzeszki posiekałam i wcześniej wymieszałam z masą, przed gęstnieniem). Przechowywać w lodówce
.
Smacznego :)
bogna6316