Czekoladowy pudding ryżowy.doc

(327 KB) Pobierz

 

Składniki:

1 szklanka ryżu,
2 szklanki wody,
2 szklanki tłustego mleka,
60 ml śmietanki,
1/2 szklanki cukru,
2 tabliczki gorzkiej czekolady (70% kakao),
1 łyżka masła,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.


 

 

Wykonanie:

W rondelku doprowadzamy do wrzenia 2 szklanki wody. Wsypujemy ryż i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie całą wodę, dodajemy mleko i ponownie przykrywamy.

Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski. W małym garnuszku zagotowujemy śmietankę, a kiedy zacznie wrzeć, przelewamy ją do naczynia z czekoladą. Czekamy kilka chwil, żeby czekolada zaczęła się rozpuszczać, po czym miksujemy. Dodajemy masło i ekstrakt waniliowy i znowu mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy ryż będzie odpowiednio miękki, ale nadal jędrny, dodajemy do niego cały cukier, a po chwili także czekoladową masę. Bardzo dokładnie mieszamy, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 15 minut, żeby ryż doszedł (nadal pod przykryciem).

Podajemy na ciepło lub zimno. Deser możemy ozdobić wiórkami czekolady, skórką pomarańczową lub posiekanymi orzechami.

 

 

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin