Składniki:1 szklanka ryżu,2 szklanki wody,2 szklanki tłustego mleka,60 ml śmietanki,1/2 szklanki cukru,2 tabliczki gorzkiej czekolady (70% kakao),1 łyżka masła,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Wykonanie:W rondelku doprowadzamy do wrzenia 2 szklanki wody. Wsypujemy ryż i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie całą wodę, dodajemy mleko i ponownie przykrywamy. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski. W małym garnuszku zagotowujemy śmietankę, a kiedy zacznie wrzeć, przelewamy ją do naczynia z czekoladą. Czekamy kilka chwil, żeby czekolada zaczęła się rozpuszczać, po czym miksujemy. Dodajemy masło i ekstrakt waniliowy i znowu mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.Kiedy ryż będzie odpowiednio miękki, ale nadal jędrny, dodajemy do niego cały cukier, a po chwili także czekoladową masę. Bardzo dokładnie mieszamy, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 15 minut, żeby ryż doszedł (nadal pod przykryciem).Podajemy na ciepło lub zimno. Deser możemy ozdobić wiórkami czekolady, skórką pomarańczową lub posiekanymi orzechami.
bogna6316