Żółte basmati z warzywami i ryżem.doc

(218 KB) Pobierz
Żółte basmati z warzywami i ryżem

Żółte basmati z warzywami i ryżem

 

- marchew (ok. 5 sztuk)
- szklanka groszku mrożonego
- duża cebula pokrojona w kostkę
- 1,5 szklanki ryżu basmati
- 3 szklanki wywaru warzywnego, można z kostki
- szafran, ok. ćwiartki łyżeczki
- oliwa z oliwek lub masło



     

 

 

 

 

Marchewkę i groszek ugotować, najlepiej na parze. Cebulę zeszklić w dużym garnku na 3 łyżkach oliwy lub maśle. Dodać basmati i zamieszać. Następnie dodać gorący wywar i szafran. Zamieszać i przykryć. Po ok. 10 minutach zdjąć z ognia , dodać warzywa, zamieszać i przykryć dobrze. Ryż dojdzie po ok, 10 minutach. Gotowe!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin