Burger z pikantnym karmelizowanym majonezem
Składniki:
1 łyżka oliwkowej oliwy
1 duża drobno posiekana cebula
1 szalotka posiekana
1 łyżeczka gotowej czerwonej curry pasty (pikantna)
1/2 szklanki. majonezu
ok. 675dkg mielonej chudej wołowiny
12-15dkg małych gotowanych i obranych szrimpów (krewetki), pokrojonych
2 łyżki świeżego siekanego koperku
1/2 łyżeczki morskiej soli
1/4 łyżeczki pieprzu
4 duże cebulowe bulki albo kajzerki, przekrojone
sałata, plastry pomidora, słodkie ogórkowe pikle (gotowe w słoiku b, dobre, z posmakiem goździków, zwykle siekane)
Wykonanie:
Majonez - na gorącej oliwie karmelizować siekana cebule (do zbrązowienia) 7 minut, mieszając, zmniejszyć ogień na średni, dodać szalotkę i pastę curry, mieszając smażyć dalsze 2 min. Przełożyć do miski, nakryć i ochłodzić. Do chłodnej mieszaniny dodać majonez, wymieszać, nakryć i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę przed podaniem. Majonez ten można przygotować na 3 dni naprzód, przechowując w lodowce w nakrytym naczyniu.
Wymieszać mięso z krewetkami, koperkiem, sola i pieprzem. Wyrobić 4 burgery ok. 2,5 cm grubości. Grilowac burgery na natłuszczonym ruszcie 18-23 min. przewracając raz w połowie. Opiec bułki, włożyć burgery, posmarować je zrobionym majonezem, dodając na wierzch sałatę, plastry pomidora i słodkie ogórkowe pikle ( także pod występują pod nazwa relish)
bogna6316