TORT OWOCOWY
75 dag poziomek lub malin,trzy czwarte łyżki tartej bułki,25 dag cukru,4 białka,wanilia lub cukier waniliowy.Owoce umyć i osuszyć. Przygotować kruche ciasto:1 kg mąki,60 dag masła,20 dag cukru,2 dag drożdży,6 żółtek,wanilia lub cukier waniliowy,sól.
Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem, cukrem, żółtkami oraz roztartymi na sucho drożdżami i solą. Szybko zagnieść ciasto, nie wyrabiając go zbyt długo. Pozostawić w lodówce na około 0,5 godziny.Wysmarowaną tortownicę wyłożyć kruchym ciastem, tak aby utworzyć brzeg na wysokość około 2-3 cm. Nakłuć ciasto widelcem i upiec na jasno zloty kolor.W międzyczasie ubić białka na sztywno z cukrem i wanilią.Wyjąc ciasto z piekarnika, posypać wierzch tartą bułką, wyłożyć owoce i przykryć je warstwą piany. Wstawić do chłodnego piekarnika do suszenia na około pól godziny
bogna6316