Likier mandarynkowyZestaw na 2 litry likieru.10 slodkich mandarynek,1 laska wanilii,1 kg cukru,1 l spirytusu o mocy 95ż.1. Mandarynki sparzyc na sicie goraca woda, osuszyc, ponakluwac widelcem i wlozyc do sloja. Zalac spirytusem i dodac laske wanilii. Zamknac szczelnie sloji postawic w cieniu na 4 dni, po czym nalew zlac do sloja.2. Rozpuscic cukier w przegotowanej wodzie, nastepnie wlac do niego powoli nalew, stale mieszajac.3. Gdy likier ostygnie, przefiltrowac go przez bibule lub wate, rozlac do butelek i pozostawic do dojrzewania na co najmniej 6 miesiecy.- Mandarynka jest najbardziej aromatycznym owocem cytrusowym i dlatego likierz niej sporzadzony ma bogaty zapach i smak. Czesto do zestawu tego likierudodaje sie na litr wodki maly kieliszek koniaku lub winiaku.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 76.
misio1947