Szaszlyczki owocowe30 szt. Czas przygotow. 35 min.3 owoce kiwi,3 mandarynki,2 banany,2 brzoskwinie z kompotu,30 czeresni koktajlowych,2 lyzki soku z cytryny.Syrop:200 ml kompotu z brzoskwin,3 lyzki cukru.Galaretka:250 ml kompotu z brzoskwin,2 lyzki zelatyny.1. Kiwi umyc, osuszyc, obrac ze skory, pokroic w poprzek na plastry grubosci 3mm, a te przeciac na pol. Banany obrac, pokroic w poprzek na plastry grubosci 5 mm, skropic sokiem z cytryny. Brzoskwinie osaczyc, pokroic w kostke oboku 1,5 cm. Mandarynki umyc, obrac, podzielic na czastki. Czeresnie wyjac,osaczyc.2. Na wykalaczki nabic kolejno kostke brzoskwini, czeresnie, plasterek banana,plasterek kiwi i czastke mandarynki.3. Z kompotu z brzoskwin z dodatkiem cukru przygotowac syrop odparowujac naogniu kompot do 1/3 objetosci. Ochlodzic. Plynnym syropem smarowac za pomocaplaskiego pedzla powierzchnie owocow na szaszlyku.4. Zelatyne moczyc 15 min w kompocie z brzoskwin, nastepnie podgrzac kompot,stale mieszajac, do czasu rozpuszczenia zelatyny. Ochlodzic. W plynnej galaretce maczac szaszlyki i trzymac w lodowce do zastygniecia galaretki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 56.
misio1947