mieszany z ziemniakami.doc

(320 KB) Pobierz

Mieszany z ziemniakami

Email

 

ziemniacza_l

Skladniki:

·         250g zaczynu zytniego sporzadzonego na 1,5 dnia przed wypiekiem metoda 3-fazowa

·         200g wody

·          75g ziemniaków ugotowanych, przepuszczonych przez praske badz zmiksowanych

·         500g maki pszennej o wysokiej zawartosci bialka

·         1, 5 lyzeczki soli

·         1 lyzka miodu


Wymieszac make z woda, odstawic na 20 minut. Dodac reszte skladników i odstawic na ok. 10 minut. Jeszcze raz krótko wyrobic (pare ruchów mikserem badz recznie na blacie) wlozyc do miski wysmarowanej olejem i znowu odstawic na 10 minut. Powtórzyc to samo jw. i odstawic na 10 minut. Powtórzyc krótkie zagniatanie i odstawic tym razem na 30 min, a potem powtarzac krótkie zagniatanie, co 1 godzine 3 razy.

Za kazdym ponownym wyrobieniem chleb przyrasta doslownie w oczach.

Uformowac 1 duzy bochenek badz 2 male i odstawic na krotki odpoczynek ok.10-15 minut.

Wylozyc go do koszyka wsypanego maka i odstawic na 4-5 godzin, albo do podwojenia objetosci.

Nagrzac piekarnik do temperatury 230°C z kamieniem. Piec w naparowanym piekarniku po uprzednim nacieciu ok. 35-40 minut.

Jakze pieknie sie ten chleb formowal! To byla prawdziwa przyjemnosc dotykac sie do niego, juz po 1 godzinie. Co prawda nie tarmosilam go zbytnio, po prostu wyjmowalam z miski, rozplaszczalam na blacie i formowalam ponownie w kule. To wszystko!

Uformowalam 2 bochenki, jeden wyrastal w formie, drugi w koszyku. Obydwa byly bardzo udane.

Kolejny genialny chleb pszenny na zakwasie, pisze to z czystym sumieniem, nie zawiedziecie sie na nim! Naprawde warto sie z nim pomeczyc. Lekkosc i puchatosc w jednym… R e w e l a c j a !!!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin