Informator dla dibetyka.pdf

(1678 KB) Pobierz
394969728 UNPDF
INFORMATOR
DIABETYKA
dla
czyli co o cukrzycy trzeba wiedzieć gdy, chorujeszTy lub ktoś zTwoich najbliższych
nr 24
Choroba podła
w swej słodkości
dr n. med. Bogumił Kiss
Polskie Stowarzyszenie Diabetyków
394969728.009.png 394969728.010.png 394969728.011.png 394969728.012.png 394969728.001.png
394969728.002.png
SpiS treści:
Choroba podła w swej słodkości ...................................................................2
Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 ............................................................2
Uwarunkowania genetyczne i środowiskowe ...........................................3
Co jabłko i gruszka ma do cukrzycy? ........................................................3
Gonić króliczka .....................................................................................................4
Zdefektowany metabolizm .............................................................................4
Badania przesiewowe ........................................................................................5
Badania osób podejrzanych o zachorowanie na cukrzycę ....................6
Objawy w cukrzycy .........................................................................................14
Powikłania cukrzycy ........................................................................................15
Leczenie cukrzycy typu 2 .............................................................................18
Algorytm postępowania z pacjentami,
u których niedawno rozpoznano cukrzycę typu 2 ...............................21
Test ryzyka cukrzycy ......................................................................................22
Tabele indeksów glikemicznych .................................................................24
Lista Aptek przyjaznych diabetykom .........................................................28
Redakcja i wydawca: PHOENIX Pharma Polska Sp. z o o. Dział Marketingu
e-mail: idd@pharma.com.pl
1
394969728.003.png
w swej słodkości
dr n. med. Bogumił Kiss ,
NZOZ „Na Swobodnej” w Białymstoku, specjalista chorób dzieci,
specjalista medycyny rodzinnej
Cukrzyca to liczna grupa chorób i zaburzeń metabolicznych o odrębnej
etiologii, które charakteryzują się patologiczną hiperglikemią oraz
powstawaniem zwyrodnieniowych zmian w narządach – powikłań
długotrwałej cukrzycy (wg propozycji prof.: Jana Tatonia, Anny Czech,
Małgorzaty Bernas)
czynniki ryzyka cukrzycy typu 2
Wyróżniono szereg czynników ryzyka powstawania cukrzycy typu 2 spośród
których do najważniejszych zalicza się: obecność probanda w rodzinie (czy-
li krewniaka z cukrzycą), starszy wiek, przejadanie się, stosowanie diety z nie-
wielką ilością błonnika, mała aktywność izyczna, siedzący tryb życia (zwłaszcza
przed komputerem), skurczowe nadciśnienie tętnicze krwi, wysokie stężenie
cholesterolu, przebycie cukrzycy ciężarnych, palenie papierosów.
2
choroba podła
394969728.004.png
Uwarunkowania genetyczne i środowiskowe
Wśród przyczyn cukrzycy typu 2 podstawowe znaczenie posiadają
uwarunkowania genetyczne i środowiskowe, często współistniejące
ze sobą. Jest to choroba uwarunkowana wielogenowo (typ 1 i 2), a na
jej powstanie mają wpływ mutacje wielu genów, w odróżnieniu od
monogenowych. Około 50% osób genetycznie naznaczonych przez
swoich przodków (wspomnianych wyżej probandów) i zły los, czyli z tzw.
genotypem diabetogennym, miewa skąpe symptomy tej choroby lub
w ogóle nie ma żadnych dolegliwości przez wiele lat.
Szczególną rolę odgrywa otyłość brzuszna (zwiększająca nawet
trzykrotnie ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2) oraz niewielka aktywność
izyczna. Okazuje się, że prawdopodobieństwo pojawienia się tego typu
cukrzycy wzrasta w miarę zwiększania się wskaźnika masy ciała (BMI -
Body Mass Index), stosunku obwodu talii i bioder (WHR: waist-hip ratio)
oraz obwodu talii. Niesamowite, że otyły jegomość chorujący na tę postać
cukrzycy żegna się z doczesnym światem pięć razy częściej niż mężczyzna
o normalnej wadze, ale cóż to wobec 7-krotnie częstszego ryzyka śmierci
otyłych kobiet w podobnych okolicznościach.
co jabłko i gruszka ma do cukrz ycy?
Wysokie ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 dotyczy głównie osób
z otyłością brzuszną, zwaną centralną (aneroidalną), określaną
również z racji owocowego podobieństwa, jako
typ jabłka. Wynika to ze stosunku obwodu talii
i bioder (czyli VHR: waist-hip ratio). U kobiet
z taką otyłością ów niebezpieczny wskaźnik
jest równy lub większy od wartości 0,85,
a u mężczyzn wyższy niż jeden (> 1). W celu
stwierdzenia otyłości o typie owego jabłka
u niecierpliwych pacjentów wystarczyć może zwykły
pomiar obwodu pasa, wynoszący u kobiet powyżej 88 cm, a u mężczyzn
- powyżej 102 cm.
3
394969728.005.png 394969728.006.png 394969728.007.png 394969728.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin