Marynowane śledzie po polsku.doc

(20 KB) Pobierz
Marynowane śledzie po polsku

Marynowane śledzie po polsku

 

 

 

Składniki:

8 filetów śledziowych (matjasy)

3 cytryny

5 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego

4 średnie cebule

1 liść laurowy

2 szklanki oleju słonecznikowego

4 ziarna ziela angielskiego

 

Filety moczyć w zimnej wodzie ok. 1 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę. Następnie pokroić w romby o długości ok. 5 cm. Cebule drobno posiekać, przelać na sicie wrzątkiem, ostudzić. Cytryny sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. W naczyniu układać warstwami: cytryny, cebulę, śledzie. Dodać przyprawy i zalać olejem. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 6 godzin.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin