sałatka Warstwowa z rybą.docx

(12 KB) Pobierz

SAŁATKA WARSTWOWA Z RYBĄ

 

Początek formularza

Dół formularza

·         5 jajek 

·         20 dag sera żółtego,

·         1 puszka groszku,

·         1 puszka kukurydzy,

·         1 duża cebula,

·         2 puszki tuńczyka,

·         1/2 szklanki majonezu, 

·         1/2 szklanki jogurtu naturalnego,

·         1/2 pęczka natki pietruszki,

·         sól, pieprz,

·         papryka w proszku.

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli. Następnie wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tuńczyka, kukurydzę i groszek odsączyć. Cebulę i natkę drobno posiekać. Jajka obrać ze skorupek, oddzielić białka od żółtek. Przygotować dużą, szklaną miskę. Białka zetrzeć na tarce i ułożyć na dnie. Następnie wsypać straty ser, połowę tuńczyka, posypać solą i pieprzem oraz połową natki pietruszki. Z majonezu i jogurtu oraz  odrobiny soli przygotować sos, którego połową polać przygotowane warstwy. Następnie ułożyć groszek
i kukurydzę, cebulę, drugą połowę tuńczyka, resztę natki i polać pozostałym sosem.
Na wierzchu ułożyć starte na tarce żółtka. Udekorować gałązkami pietruszki i posypać papryką w proszku.


 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin