BIZNES PLAN
1. Rodzaj działalności gospodarczej:
Ø biznes plan zawiera projekt otwarcia baru o nazwie „Ma-Kol-And” . Będzie to miejsce, gdzie będzie mogła spotykać się młodzież, dlatego oferta skierowana jest głównie do nich.
Ø lokal będzie otwarty przez 7 dni w tygodniu:
o od poniedziałku do czwartku – 1200 - 2200
o od piątku do niedzieli – 1200 - 2400
Ø znak firmy:
2. Forma działalności gospodarczej:
Ø przedsiębiorstwo będzie prowadzone w formie spółki partnerskiej
o Genowefa Kowalska – technolog żywienia
o Piotr Nowak – ekonomista
o Zenon Kwiatkowski – gastronom
3. Planowany czas rozpoczęcia działalności:
Ø 1 maja 2007 r. (rozpoczęcie sezonu letniego)
4. Środki finansowe:
Ø KAPITAŁ WŁASNY: działalność rozpoczniemy z własnym kapitałem uzyskanym z oszczędności w wysokości 70 tys. zł., który pomoże nam na pokrycie kosztów na początku działalności.
Ø KAPITAŁ OBCY: bezprocentowa pożyczka u rodziny – 15 tys. zł.
KOSZTY:
o zakup niezbędnego wyposażenia:
ZAKUP NIEZBĘDNEGO WYPOSAŻENIA
KUCHNIA
POMIESZCZENIE PRZEZNACZONE DLA KLIENTÓW
ZŁ.
lodówka
2000
7 stołów
2800
chłodziarka do napojów
1000
28 krzeseł
2500
kuchenka mikrofalowa
900
kasa fiskalna
1500
chłodziarko-zamrażalka
dekoracje (kwiaty, obrazy, serwetki, obrusy, świece itp.)
piekarnik
1100
oświetlenie (lampy, żyrandole)
zmywarka
stół bilardowy
meble kuchenne
3500
2 automaty do gry
3000
zlew
300
SUMA
15300
kosz
100
garnki, sztućce, naczynia, szklanki, pucharki itp.
inne (np. słomki)
500
oświetlenie (żyrandole)
16900
o zakup towaru
NAPOJE
INNE
Coca-cola, Fanta, Sprite, 7up, Mirinda.
125
surówki
kawa
50
wyroby mięsne
290
herbata
30
pieczywo
woda niegazowana
15
nabiał
70
woda gazowana
owoce
240
soki
200
robsonp2