Składniki:
Biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 niepełna szklanka mąki krupczatki ½ łyżeczka proszku do pieczenia aromat arakowy Masa: ½ kg sera ½ kostki margaryny 2 łyżki żelatyny 3 jajka ½ szklanki cukru pudru aromat arakowy 2 galaretki truskawkowe
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Białka ubić, dodać cukier puder, nadal ubijając dodać żółtka. Pod koniec ubijania dodać roztopioną, ale letnią margarynę, tężejącą żelatynę rozpuszczoną wcześniej w ½ szklance gorącej wody, zmielony ser, aromat i dokładnie wymieszać. Masę wylać na biszkopty lub na herbatniki.
Na wierzch ciasta wylać tężejące galaretki rozpuszczone w 4 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
walbo48