Szynka z pieczarkami .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

8 plasterków gotowanej szynki,

30 dag pieczarek,

1/2 szklanki śmietany,

10 dag masła,

2 łyżki mąki,

1/2 szklanki mleka,

sól,

pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Pieczarki umyć i osuszyć. Czwartą ich część krajać w cienkie plasterki, resztę bardzo drobno posiekać. Wszystkie pieczarki gotować w słonej wodzie przez 2 min. Posiekane, wymieszać z sosem beszamelowym, przygotowanym z mleka, mąki i połowy masła. Na spodzie półmiska ułożyć 4 plastry szynki i przykryć pieczarkami z beszamelem. Na wierzchu położyć pozostałe plastry szynki, wlać śmietanę podgrzaną z rozpuszczonym masłem. Posypać solą i pieprzem, polać resztę sosu, udekorować pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Wstawić do piekarnika (200 o C) na 5 min, by danie się zarumieniło.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin