Ciasteczka na Dzień Matki .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 2 i 1/2 szklanki mąki * 1 szklanka cukru * 1 duże jajko * 200 g masła * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * aromat waniliowy (opcjonalnie) * margaryna do smarowania blachy * kolorowy lukier do ciast * kolorowy lukier w tubce SPOSÓB WYKONANIA: Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W mikserze łączymy masło z cukrem i następnie łączymy z mąką. Dodajemy jajko i opcjonalnie aromat waniliowy. Ciasto wyrabiamy na gładką masę, formujemy wałek o średnicy 5 cm, owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Wyciągamy ciasto, wałkujemy na placki o grubości 5 mm, z których następnie wykrawamy foremkami pożądane kształty. Blachę do pieczenia smarujemy cienko margaryną, układamy na niej wycięte ciasteczka. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C, wsuwamy blachę z ciasteczkami do piekarnika i pieczemy przez 10- 15 min. Gdy ostygną polewamy je kolorowym lukrem i czakamy, aż ostygnie. Gdy lukier będzie całkowicie twardy, lukrem w tubce piszemy na powierzchni ciastek życzenia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin