Placek urodzinowy.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. CIASTO ORZECHOWE: 12 żółtek, 1 szklanka cukru pudru, 20 dag orzechów mielonych, 1 łyżka kakao, 4 białka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. CIASTO KOKOSOWE: 8 białek, 1 szklanka cukru, 20 dag kokosu, sok z cytryny, 1 łyzeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyzka mąki ziemniaczanej. MASA JABŁKOWA: 10 jabłek, 1/2 szklanki cukru, 1 galaretka o dowolnym smaku. MASA BUDYNIOWA: 1/2 l mleka, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, cukier do smaku, 1 kostka margaryny. SPOSÓB WYKONANIA: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na blachę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. C ok. 30- 40 min. CIASTO ORZECHOWE: żółtka ubić z cukrem. Dodać orzechy, kakao z proszkiem i wymieszać. Ubić białka i delikatnie wymieszać z resztą składników. Piec w temp. 160-180 st. C przez 30- 40 min. CIASTO KOKOSOWE: białka ubić z cukrem. Dodac pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Piec w temp.160-180 ST. C przez 30- 40 min. MASA JABŁKOWA:jabłka zetrzeć i usmażyć z cukrem. Do gorących jabłek wsypać 1 galaretkę i wymieszać. Placki przekładać ciepłą masą. MASA BUDYNIOWA: przygotować budyń z podanej ilości mleka, posłodzić do smaku. Utrzeć margarynę i dodać ostudzony budyń. PRZYGOTOWANIE: układać: ciasto orzechowe- masa jabłkowa- ciasto kokosowe- masa budyniowa- biszkopt- polewa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin