Faszerowane pomidory i papryka .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki na 4 porcje:

 

• po strąku czerwonej i żółtej papryki

 

• 2 strąki zielonej papryki

 

• 4 duże pomidory

 

• 25 dag ścisłego twarogu półtłustego

 

• 3 jaja

 

• 4 młode cebulki ze szczypiorem

 

• mały słoiczek czarnych oliwek

 

• 2-3 łyżki oliwy

 

• ząbek czosnku

 

• sok z połowy cytryny

 

• pół łyżeczki sosu worcester

 

• 2 łyżki bułki tartej

 

• pieprz

 

• sól

 

Przygotowanie:

 

Strąki papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek. Pomidory umyć, z każdego ściąć czubek i łyżeczką wydrążyć miąższ. Ułożyć pomidory na sitku tak, by wyciekł z nich sok.

 

Do twarogu wbić jaja i utrzeć w gładką masę, dodać drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorem, oliwki pokrojone w plasterki i czosnek roztarty z solą. Przyprawić masę solą, pieprzem, sosem worcester i sokiem z cytryny. Jeśli trzeba, zagęścić bułką tartą.

 

Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową posmarowaną oliwą. Napełnić farszem połówki pomidorów i papryki, ułożyć na folii. Brzegi folii lekko zagiąć. Upiec w gorącym piekarniku lub na grillu.

 

Podawać z pieczywem i surówką z porów i selera naciowego.

 

85 kcal 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin