Składniki
Dla 1 osoby:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4 łyżeczki masła
- 1/2 szklanki wody - 1 woreczek ryżu
- sól do smaku
Wykonanie
Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por) obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki.
W garnuszku rozpuszczamy 3 łyżeczki masła i wrzucamy włoszczyznę. Lekko podsmażamy i zalewamy wodą. Solimy do smaku.
Dusimy, aż warzywa trochę zmiękną (ok.15 minut).
Następnie dodajemy pierś pokrojoną w większą kostkę i dusimy razem z warzywami kolejne 15 minut.
W tym czasie gotujemy woreczek ryżu. Do ugotowanego już ryżu dodajemy łyżeczkę masła i mieszamy.
Podajemy warzywa z kurczakiem obok kładąc ryż.
walbo48