Pierogi z makiem na słodko.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

Farsz:

20 dag maku

1/2 litra mleka

5 dag masła

1 łyżka miodu

3 łyżki cukru

1 łyżka rodzynek

garść orzechów

1 żółtko

 

Ciasto:

- 30 dag mąki

- szczypta soli

- 1 jajko

- gorąca woda

- 1 łyżka masła

 

Wykonanie:

 

Zrób farsz: przebrany i opłukany mak zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu 30 minut. Przestudzony mak przepuść trzy razy przez maszynkę o drobnym sitku. W rondlu rozpuść masło, dodaj mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Farsz ostudź i wymieszaj z żółtkiem. Przygotuj ciasto: z mąki wymieszanej z solą usyp kopczyk. Zrób w nim dołek i wlej roztrzepane jajko. Wyrób elastyczne ciasto, dolewając najpierw gorącą wodę, a na końcu roztopione masło. Przykryj je i odstaw na 15 minut. Potem cienko rozwałkuj, szklanką powycinaj kółka i nałóż na nie farsz. Sklej i delikatnie zaciśnij brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem możesz włożyć je do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać koglem-moglem z żółtek i cukru i zapiec przez chwilkę w gorącym piekarniku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin