Knedle ze śliwkami .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

Ciasto:

1 kg ziemniaków,

30 dkg mąki,

jajo,

sól do smaku.

Nadzienie:

50 dkg owoców,

4 dkg masła,

bułka tarta,

sól,

cukier do smaku.

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować pod przykryciem. Następnie odcedzić, wystudzić, zemleć, połączyć z przesianą mąką i jajkiem, posolić, zagnieść ciasto, podzielić na części, formować wałek o średnicy 1.5 cm, pokrajać na kawałki, spłszczyć, nałożyć cząstki owoców, uformować kule. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć, posypać cukrem oraz polać masłem wymieszanym ze zrumienioną bułką tartą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin