Pierogi z indykiem i pieczarkami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

Ciasto:

 

35 dag (2 pełne szklanki) mąki,

 

około 3/4 szklanki wody,

 

1 jajko.

 

Nadzienie:

 

30 dag piersi indyczej,

 

5 dag mąki,

 

1 jajko,

 

8 dag masła do usmażenia indyka,

 

20 dag pieczarek,

 

5 dag masła do uduszenia pieczarek,

 

1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

 

pieprz i sól selerowa do smaku,

 

2 dag zrumienionej na sucho tartej bułki,

 

8 dag masła lub margaryny do polania pierogów.

 

Sposób wykonania

 

Porcje indyka pokroić na poprzeczne plastry, zbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć, otoczyć w mące, w rozmąconym jajku i znów w mące.

 

Usmażyć na bardzo gorącym maśle z obu stron.

 

Pieczarki oczyścić, opłukać, odsączyć, udusić na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.

 

Usmażonego indyka i uduszone pieczarki zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

 

Dodać natkę pietruszki, sól selerową, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać wszystko bardzo dokładnie.

 

Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.

 

Na koniec posypać pierogi zrumienioną na sucho tartą bułką i polać gorącym masłem. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin