Wpływ żywienia na płodność krów mlecznych.pdf

(739 KB) Pobierz
655813977 UNPDF
Prace poglądowe
The efect of feeding on the dairy cows
fertility
Wpływ żywienia na płodność krów
mlecznych*
Kowalski Z.M. , Department of Animal Nutrition,
University of Agriculture in Krakow
Zygmunt M. Kowalski
The aim of this review was to present the relation-
ships between feeding system and the reproductive
performance of high yielding dairy cows. The con-
sequences and costs of poor fertility were also dis-
cussed. Failures in reproduction are considered to be
related to the poor nutritional status. Cows with poor
body condition tend to have impaired reproductive
performance including increased time from parturi-
tion to the onset of ovarian activity, lower concep-
tion rate and increased days open. Inadequate nu-
trition of lactating, highly productive dairy cows can
lead to impaired fertility. These animals have also
greater susceptibility to metabolic disorders. The ef-
fect of energy and protein intake on fertility was dis-
cussed in details. Special attention was put on neg-
ative energy balance in early lactation as well as on
the use of supplemental fat in dairy cows diet. Also
the excessive protein intake was discussed consid-
ering both protein level in the diet and protein de-
gradability in the rumen. Finally, important practical
recommendations for energy and protein balance in
dairy cows diet were given.
z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
cennymi informacjami o błędach w żywie-
niu. Na przykład spóźniona pierwsza ruja
po porodzie, po 60 dniu, zamiast w 40–
45 dniu, świadczy o nadmiernie ujemnym
bilansie energii w okresie okołoporodo-
wym. Z kolei zbyt długie okresy między-
rujowe w stadzie, tj. powyżej 30 dni, mogą
wskazywać na problem wczesnej zamie-
ralności zarodków. Złe wskaźniki rozro-
du uzyskiwane u pierwiastek mogą świad-
czyć o niewłaściwym odchowie jałówek.
Większa wydajność mleczna u  krów
rasy hf powoduje, że częstsze są przypad-
ki ujemnego bilansu energii oraz związa-
nych z nim chorób metabolicznych (ketozy,
stłuszczenia wątroby), negatywnie wpływa-
jące na płodność. Szczególną uwagę zwra-
ca się na problemy z wykrywaniem rui,
związane z niedoborami energetycznymi.
To prawdopodobnie nie wysoka wydaj-
ność sama w sobie jest przyczyną proble-
mów z  rozrodem krów mlecznych, cho-
ciaż statystyki wskazują na ścisłą ujemną
zależność pomiędzy wydajnością mlecz-
ną a wskaźnikiem zapładnialności (2). Po
prostu nie potraimy żywić krów o wyso-
kim potencjale produkcyjnym i zaburzenia
rozrodu są reakcją na niedobory składni-
ków pokarmowych. Organizm krowy mo-
bilizuje się w okresie okołoporodowym do
wykarmienia potomstwa (sekrecja mleka),
a w sytuacji niedoboru składników pokar-
mowych ukierunkowuje się na wytwarza-
nie mleka, a nie na rozmnażanie się.
Ciekawe doniesienia na ten temat za-
prezentowano na konferencji naukowej
(XIV International Conference on Produc-
tion Diseases in Farm Animals), jaka od-
była się w 20–24 czerwca 2010 r. w Ghent
(Gandawa), w Belgii. Van Saun i Leitgeb
(3) analizowali zależności pomiędzy pro-
dukcją mleka a rozrodem krów w stadach
niemieckich i wykazali, że można uzy-
skać dobre wskaźniki rozrodu przy wyso-
kiej wydajności mlecznej, chociaż wyma-
gane są bardziej intensywne metody za-
rządzania rozrodem. Także Bruckstein (4)
z Izraela uważa, że dobrze zarządzane far-
my mogą osiągać wysoką produkcję mle-
ka i relatywnie dobre wskaźniki rozrodu.
Kluczem do sukcesu jest zwłaszcza zarzą-
dzanie żywieniem. W badaniach z Izraela
47% farm z najwyższą wydajnością mlecz-
ną było w grupie z najlepszą skutecznością
pierwszego zabiegu inseminacji. W tej gru-
pie było tylko 23% farm z najniższą wydaj-
nością. Co ciekawe, że w badaniach tych
współczynnik korelacji (dla 148 stad) po-
między wydajnością mleczną za 305 dni
laktacji a skutecznością pierwszego zabiegu
inseminacji nie był ujemny (jak zwykle się
uważa) i wynosił 0,189 (P<0,03) dla krów
w pierwszej laktacji oraz 0,234 (P<0,01), dla
krów w drugiej i więcej laktacji (4). Może
Czy wysoka wydajność mleczna musi
pogarszać płodność krów?
Kłopoty z rozrodem krów mlecznych poja-
wiają się w naszych stadach coraz częściej,
co można wiązać ze zwiększającą się wy-
dajnością mleczną, a  także z powiększa-
niem się stad. Im większe jest stado, tym
mniejsza jest indywidualna kontrola kro-
wy, w tym kontrola pobrania paszy czy za-
uważanie objawów rui.
Pogorszenie wskaźników rozrodu u wy-
soko wydajnych krów nie jest wynikiem
niekorzystnego działania genów, bo prze-
cież jałówki krów rasy holsztyńsko-fryzyj-
skiej (hf ) zacielają się równie dobrze jak
jałówki rasy nizinnej czarno-białej (ncb).
Pogorszenie płodności związane jest praw-
dopodobnie z wysokim zapotrzebowa-
niem na składniki pokarmowe u  takich
krów, które trudno jest pokryć w warun-
kach żywienia fermowego. Badania poka-
zują na przykład, że w wysoko wydajnych
stadach krów mlecznych 70–80% zwie-
rząt ma w okresie okołoporodowym pro-
blemy z subkliniczną hipokalcemią, której
przyczyny to z jednej strony dramatyczny
wzrost zapotrzebowania na wapń związa-
ny z produkcję siary, a z drugiej błędy w ży-
wieniu mineralnym popełniane w okresie
zasuszenia (nadmiar potasu, niedobór ma-
gnezu, nadmiar wapnia i niedobór fosfo-
ru; 1). W ich wyniku krowa nieprzygoto-
wana hormonalnie do mobilizacji wapnia
z kości i zatrzymywania go w nerkach oraz
do zwiększonego wchłaniania z  jelit, po-
pada w stan hipokalcemii. Możliwość po-
krycia zapotrzebowania na wapń z dawki
pokarmowej jest w tym okresie nierealna,
bo wiązałaby się z pobieraniem np. ponad
200 g Ca/dzień.
Keywords: reproductive performance, nutritional
status, dairy cows.
stitis najważniejszy problem zdrowot-
ny w chowie krów mlecznych, co powodu-
je, że dobra płodność jest bardzo istotnym
składnikiem opłacalności produkcji mle-
ka. Hodowca ponosi koszty niezacielania
się krów i opieki weterynaryjnej. Dodatko-
wymi kosztami zaburzeń rozrodu są także
spowolnienie postępu hodowlanego oraz
otłuszczanie się krów. Zaburzenia płodno-
ści powodują wydłużenie okresu między-
wycieleniowego, wskutek czego wiele krów
w stadzie charakteryzuje się przedłużony-
mi laktacjami. W końcowym okresie takich
laktacji, a więc w ostatnich 2–3 miesiącach,
krowy przed zasuszeniem produkują 6–8
kg mleka dziennie, co zawsze stanowi za-
grożenie ich otłuszczeniem. Bardzo nie-
wielu hodowców potrai żywić takie krowy.
Zdecydowana większość żywi je dawkami
o koncentracji składników przewidzianej
dla dużo wyższych wydajności (15–18 kg
mleka), co najczęściej prowadzi do otłusz-
czenia. Zaburzenia rozrodu są często wyni-
kiem błędów żywieniowych, a niezacielanie
się krów utrudnia ich prawidłowe żywienie.
Wskaźniki płodności, takie jak dłu-
gość okresu od porodu do pierwszej rui
czy okresu międzyrujowego, mogą być
* Referat wygłoszony 8 maja 2010 r. w Krakowie podczas konferencji pt. „Problemy rozrodu bydła” zorganizowanej z okazji jubileuszu 45-lecia pracy naukowej prof. Ma-
rii Katkiewicz i prof. Zdzisława Boryczki.
830
Życie Weterynaryjne • 2010 • 85(10)
Z aburzenia w rozrodzie to drugi po ma-
655813977.019.png 655813977.020.png 655813977.021.png
 
Prace poglądowe
Tabela 1.  Główne przyczyny żywieniowe pogorszenia płodności krów
Wyszczególnienie
Nadmiar lub niedobór
Wpływ na rozród
Energia
niedobór
im dłuższy i głębszy jest ujemny bilans energii, tym dłuższy okres od wycielenia do pierwszej owulacji
niedobór
utrata kondycji opóźnia pojawienie się rui i zmniejsza wskaźnik zapładnialności
Białko
niedobór 
podatność na zakażenia, w tym na zakażenia układu rozrodczego
niedobór
opóźniona inwolucja macicy
niedobór
ciche ruje
nadmiar
pogorszenie płodności (wpływ amoniaku i mocznika)
nadmiar
obciążenie energetyczne związane z detoksykacją amoniaku w wątrobie
Wapń
niedobór
opóźniona inwolucja macicy, trudne porody, zatrzymanie łożyska (uwaga na selen)
Witamina A
niedobór
zatrzymanie łożyska, wczesne poronienia
β -karoten
niedobór
zaburzenia w funkcjonowaniu ciałka żółtego
Pogorszenie wska‚nika
zapładnialno ci
Wydłuƒenie okresu
od wycielenia
do pierwszej rui
Wydłuƒenie okresu
mi„dzyci…ƒowego
Żywienie energetyczne a problemy
z rozrodem krów
Jak wspomniano wcześniej, najważniej-
szym czynnikiem żywieniowym istotnym
dla rozrodu krów jest pobranie energii
( ryc. 1 ). Szczególnie ważna jest utrata ape-
tytu w okresie okołoporodowym, wskutek
czego krowy nie są zdolne do pobierania
takiej ilości energii, która pokrywałaby za-
potrzebowanie energetyczne na produk-
cję siary i mleka (5). W sytuacji ujemne-
go bilansu energii potrzeby pokrywane są
częściowo w wyniku mobilizacji rezerw
energetycznych, co powoduje pogorsze-
nie kondycji. Ujemny bilans energetyczny
oddziaływa na płodność także pośrednio,
poprzez choroby metaboliczne, które do-
datkowo potęgują skutki deicytu energii.
Nadmiernie ujemny bilans energetyczny
wynika przede wszystkim ze słabego ape-
tytu i/lub ze zbyt niskiej koncentracji ener-
gii w dawce.
Mechanizmy zależności pomiędzy prze-
mianami energii a płodnością krów nie są
jeszcze w pełni poznane. Zwraca się uwagę
na zmniejszenie sekrecji hormonu luteini-
zującego (LH) w wyniku ujemnego bilan-
su energetycznego. LH jest niezbędny do
wznowienia aktywności jajników po poro-
dzie, wzrostu i dojrzewania pęcherzyków
jajnikowych, owulacji oraz dla sekrecji pro-
gesteronu przez ciałko żółte. Zmniejszenie
ilości LH powoduje zahamowanie wzrostu
pęcherzyków i opóźnienie owulacji. Z kolei
zmniejszenie sekrecji progesteronu osłabia
zewnętrzne objawy rui oraz pogarsza wa-
runki w macicy dla implantacji zarodka.
Najbardziej typowym zaburzeniem roz-
rodu, wynikającym z nadmiernie ujemne-
go bilansu energetycznego jest wydłuże-
nie okresu od wycielenia do pierwszej rui
( ryc. 1 ). Bilans ten wpływa na płodność po-
przez pogorszenie jakości dojrzewających
pęcherzyków. Cykl jajnikowy rozpoczyna
po 14–15 dniach od dnia z najniższym bi-
lansem energii (7). Z tego względu ważna
dla hodowcy jest nie tylko bezwzględna
wielkość niedoboru energii w całym okresie
UJEMNY BILANS ENERGII
Wysoka wydajno
mleczna
Słabe pobieranie
paszy
• słaby apetyt
• zbyt niska
koncentracja
energii w dawce
Uruchamianie rezerw
energetycznych
organizmu
Ryc. 1.  Zależność pomiędzy ujemnym bilansem energii a rozrodem krów
się więc okazać, że stada wysoko wydaj-
ne, przez lepsze zarządzanie, a zwłaszcza
przez lepsze standardy żywienia, osiągają
nie tylko wyższe wydajności, ale również
lepsze wskaźniki rozrodu niż stada gorzej
zarządzane. Oczywiście będą to niższe
wskaźniki rozrodu niż u krów nisko wy-
dajnych, ale porównanie stad źle i dobrze
zarządzanych jest pouczające, nie tylko dla
hodowców w Izraelu. Warto dodać, że na
wydłużenie okresu międzyciążowego do
ponad 150 dni największy wpływ w Izra-
elu mają problemy z niewykrywaniem rui
(w prawie 90% stad ten efekt był istotny),
zbyt długi okres zasuszenia, metritis oraz
wycielenia letnie (4).
pomiędzy żywieniem a rozrodem jest jed-
nak kompleksowa, a reakcje zwierząt podle-
gają znacznej zmienności. Czynniki żywie-
niowe mogą decydować o rozrodzie krów
poprzez wpływ na podwzgórze, przysad-
kę, wzrost pęcherzyków jajnikowych, funk-
cję ciałka żółtego, jakość oocytów, środo-
wisko macicy i przeżywalność zarodków.
Podstawowymi przyczynami zaburzeń
w rozrodzie są błędy żywieniowe. To nie
dobre żywienie poprawia, ale złe pogar-
sza rozród! Takie rozumowanie zachęca
do poszukiwania błędów, a nie do znale-
zienia cudownego środka, który go popra-
wi. Ze względu na kompleksowy charakter
zależności żywienie-rozród, taki środek po
prostu nie istnieje! Czynnikiem żywienio-
wym, mającym podstawowe znaczenie dla
rozrodu krów, jest stopień pokrycia potrzeb
energetycznych ( tab. 1 ). Drugim w  kolej-
ności jest poziom i rodzaj białka w dawce
pokarmowej. Istotny jest również udział
składników mineralnych i witamin, cho-
ciaż ich rola jest w praktyce często prze-
ceniana. Nawet najlepszy dodatek mine-
ralno-witaminowy nie poprawi płodno-
ści krów źle żywionych energetycznie lub
pod względem podaży białka.
Żywienie najważniejszym czynnikiem
decydującym o rozrodzie krów z wysokim
potencjałem produkcyjnym
Cechy płodności charakteryzują się zwy-
kle małą odziedziczalnością, stąd istotny
wpływ na zmienność mają czynniki środo-
wiskowe, zwłaszcza żywienie (5, 6). Dotyczy
to tak niedoboru, jak i nadmiaru, w stosun-
ku do zapotrzebowania na energię, białko,
składniki mineralne i witaminy. Zależność
Życie Weterynaryjne • 2010 • 85(10)
831
655813977.001.png 655813977.002.png 655813977.003.png 655813977.004.png 655813977.005.png 655813977.006.png 655813977.007.png 655813977.008.png
Prace poglądowe
poporodowym, ale również wielkość nie-
doboru w najgorszym dniu po wycieleniu
(zwykle w 1–2 tydzień laktacji).
Ze skalą oraz długością trwania ujem-
nego bilansu energetycznego związane jest
pogorszenie kondycji. Z punktu widzenia
płodności ważniejszym wskaźnikiem od
stanu kondycji w momencie inseminacji
jest jej zmiana (utrata) w okresie poporo-
dowym. Wykazano wielokrotnie, że nad-
mierny spadek kondycji w pierwszych ty-
godniach laktacji (powyżej 1 pkt BCS 1 )
powoduje zaburzenia płodności, w  tym
głównie wydłużenie okresu od wycielenia
do pierwszej rui oraz zmniejszenie wskaź-
nika zapładnialności (8). W warunkach
utraty kondycji dojrzewające pęcherzyki
jajnikowe są nieprawidłowo wykształco-
ne, co utrudnia owulację oraz zmniejsza
późniejszą sekrecję progesteronu.
W celu unikania nadmiernie ujemne-
go bilansu energetycznego, a przez to za-
burzeń w rozrodzie, należy:
1) maksymalizować pobranie paszy po
wycieleniu, głównie poprzez właściwe
przygotowanie kondycji krowy oraz
odpowiednie żywienie krowy w okre-
sie przejściowym (3 ostatnie tygodnie
ciąży);
2) zwiększyć koncentrację energii w daw-
ce pokarmowej poprzez zwiększanie
udziału w dawce pasz treściwych, zwięk-
szanie udziału w dawce kiszonki z ku-
kurydzy, dbanie o termin zbioru zielo-
nek, z których produkowane są kiszon-
ki, stosowanie dodatków tłuszczowych
(całe nasiona rzepaku, tłuszcz chronio-
ny itp.).
się bakterii żwaczowych, zwłaszcza tych,
które odpowiadają za trawienie celulozy.
Pozostaje więc możliwość stosowania do-
datków tłuszczów chronionych 2 , bo wte-
dy zawartość tłuszczu w dawce pokarmo-
wej można podnieść do poziomu około 6%
(tłuszcz z dodatku stanowi wtedy około 3%
suchej masy dawki). Większe dawki dodat-
ków tłuszczowych, także tłuszczu chronio-
nego, są jednak nie tylko zbyt drogie, ale
przede wszystkim mogą spowodować za-
burzenia apetytu.
Wyniki badań dotyczących wpływu do-
datków tłuszczowych na wskaźniki rozro-
du są zmienne, chociaż w większości uzy-
skano efekty pozytywne. W przeglądzie li-
teratury z tego zakresu Staples i wsp. (10)
wyliczyli, że w 11 z 20 analizowanych do-
świadczeń wykazano pozytywny wpływ do-
datku tłuszczu na rozród krów. W znacznej
części z nich poprawie wskaźników rozro-
du towarzyszył wzrost wydajności mlecz-
nej, co potwierdzałoby pozytywny wpływ
dodatku tłuszczu na ograniczenie niedo-
borów energetycznych. Dodatek tłuszczu
zmniejszył ujemny bilans energetyczny,
przez co poprawiły się wskaźniki rozrodu
krów. Pozytywny wpływ dodatku tłusz-
czu na aktywność jajników u krów może
po części wynikać również ze zwiększenia
koncentracji we krwi cholesterolu niezbęd-
nego do syntezy hormonów gonadotropo-
wych i progesteronu, a także ze zwiększe-
nia poziomu we krwi hormonu wzrostu
oraz insuliny stymulującej wzrost pęche-
rzyków jajnikowych.
W znacznej części badań obserwowa-
no poprawę wskaźników rozrodu, pomi-
mo braku wpływu na wydajność mleczną.
W tych badaniach dodatek tłuszczu popra-
wił rozród, nie poprawiając jednocześnie
bilansu energii krowy. Przyczyn takiej re-
akcji upatruje się w  składzie tłuszczu, tj.
w zawartości kwasów tłuszczowych z grupy
omega-3, czyli C18:3 (α-linolenowy), C20:5
(EPA; eikozapentaenowy), C22:6 (dokoza-
heksaenowy). W wielu doświadczeniach
wykazano pozytywny wpływ tych kwasów
na wskaźniki rozrodu krów, a  zwłaszcza
na zwiększenie wskaźnika zapładnialno-
ści. Jako prawdopodobny mechanizm po-
daje się wpływ kwasów z rodziny omega-3
na zmniejszenie sekrecji PGF przez bło-
nę śluzową macicy oraz jajnik. Prostaglan-
dyna ta powoduje lizę ciałka żółtego odpo-
wiedzialnego za podtrzymanie ciąży ( ryc. 2 ).
Wspomniane kwasy wzmacniają dzia-
łanie interferonu τ (tau), substancji produ-
kowanej przez zarodek od około 10 dnia
jego życia, która ma na celu ochronę ciał-
ka żółtego poprzez blokowanie syntezy
PGF (11). Panuje pogląd, że współcześnie
zarodki krów mlecznych rasy holsztyńsko-
fryzyjskiej produkują zbyt mało interfero-
nu t, aby zahamować regresją ciałka żół-
tego powodowaną przez PGF 2α, co może
być powodem większej niż w przeszłości
częstotliwości zamierania zarodków. Kró-
cej utrzymujące się ciałko żółte produkuje
mniej progesteronu, co nie tylko zmniej-
sza szansę na podtrzymanie ciąży, ale tak-
że zmniejsza manifestowanie rui.
Kwasy grupy omega-3 mają także wła-
ściwości przeciwzapalne oraz wspomaga-
ją układ odpornościowy, co także pośred-
nio sprzyja lepszemu rozrodowi. Badania
prowadzone na ludziach oraz zwierzętach
wskazują, że spożywanie tłuszczów boga-
tych w wielonienasycone kwasy tłuszczo-
we z grupy omega-3 wzmaga produkcję
cytokin, składników istotnych w regula-
cji czynności układu immunologicznego.
Warto przy tym wiedzieć, że kwasy z ro-
dziny omega-6, w tym głównie kwas lino-
lowy (C18:2 n-6), są z kolei prekursora-
mi syntezy prostaglandyn, w tym PGF .
Skarmianie na przykład mydeł wapnio-
wych kwasów tłuszczowych oleju pal-
mowego, zawierającego około 10% tego
kwasu, sprzyja więc sekrecji tej prosta-
glandyny.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe
z  rodziny omega-3 w  największych ilo-
ściach znajdują się w oleju rybim (EPA 30–
35% i DHA 25–30% sumy kwasów), a tak-
że w  nasionach lnu (kwas α-linolenowy
stanowi w  nich 55–60% sumy kwasów
tłuszczowych, a zawartość tłuszczu ogó-
łem wynosi 30–40%). Stosunkowo dużo
kwasu α-linolenowego znajduje się w zie-
lonce pastwiskowej, ale ze względu na po-
pularność alkierzowego systemu żywie-
nia krów, opartego na kiszonce z  kuku-
rydzy, to źródło kwasu α-linolenowego
ma obecnie dużo mniejsze znaczenie niż
w  przeszłości. Stosowanie w  żywieniu
krów produktów sporządzonych na ba-
zie oleju rybiego nie jest w naszym kra-
ju zabronione, w przeciwieństwie do za-
bronionej mączki rybnej.
W hamowaniu sekrecji PGF szczegól-
nie skuteczne są kwasy EPA i DHA, a więc
kwasy oleju rybiego. Co bardzo ważne,
w przeciwieństwie do innych wieloniena-
syconych kwasów tłuszczowych, w tym do
kwasu α-linolenowego, EPA i DHA w bar-
dzo znaczącym stopniu unikają procesowi
biouwodorowania w żwaczu (w tym pro-
cesie bakterie dołączają wodór do atomów
węgli połączonych podwójnymi wiązania-
mi). W badaniach Mattos i in. (12) dla uzy-
skania pozytywnego efektu pobrania przez
krowy kwasów EPA i DHA do zmniejszenia
sekrecji PGF 2α, zwierzęta pobierały dziennie
Tłuszcz jako źródło energii i skład
tłuszczu
Niestety możliwości zwiększania koncen-
tracji energii w dawkach dla wysoko wydaj-
nych krów są ograniczone. Często zwięk-
szanie udziału w  dawce energetycznych
pasz treściwych kończy się subkliniczną
kwasicą żwacza. Dobrą alternatywą jest
zwiększenie gęstości energetycznej daw-
ki pokarmowej przez stosowanie dodat-
ku tłuszczu.
Zawartość tłuszczu w  tradycyjnych
dawkach pokarmowych wynosi z  reguły
2–3% (w suchej masie ; 9). Przez stosowa-
nie dodatków tłuszczów niechronionych
(np. olejów roślinnych) można tę zawartość
podnieść do poziomu około 4% (tłuszcz
z  dodatku stanowi wtedy około 1–1,5%
suchej masy dawki). Dalsze zwiększanie
udziału w dawce takich dodatków tłusz-
czowych jest już jednak niebezpieczne,
gdyż powodują hamowanie namnażania
1 BCS – body condition score, punktowy wskaźnik kondycji (przyp.red.).
2 Tłuszcz chroniony to tłuszcz, który jest obojętny dla fermentacji w żwaczu i  jest trawiony enzymatycznie w środowisku kwaśnym. Postaciami takiego tłuszczu są
np. mydła wapniowe kwasów tłuszczowych i nasiona roślin oleistych poddane ogrzewaniu lub ekstruzji (przyp.red.).
832
Życie Weterynaryjne • 2010 • 85(10)
655813977.009.png 655813977.010.png
Prace poglądowe
Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3
z dawki pokarmowej
Interferon produkowany
przez zarodek
ogólnego w dawce pokarmowej może po-
wodować pogorszenie wskaźników roz-
rodu u  krów mlecznych, zwłaszcza star-
szych, tj. w czwartej i dalszych laktacjach
(2, 5, 6, 14). Zwykle dotyczy to pogorszenia
wskaźnika zapładnialności, skuteczności
pierwszego zabiegu inseminacji oraz dłu-
gości okresu międzyciążowego. Ponadto
wysoka koncentracja białka ogólnego nie
ma wpływu na rozpoczęcie cyklu rujowe-
go w okresie powycieleniowym, a więc na
długość okresu od wycielenia do pierw-
szej rui lub owulacji. Najbardziej typo-
wym zaburzeniem rozrodu, wynikającym
z nadmiernie pobrania białka, a zwłaszcza
białka ulegającego rozkładowi w żwaczu,
jest pogorszenie wskaźnika zapładnialno-
ści, głównie w wyniku wczesnej zamieral-
ności zarodków.
Poglądy na temat poziomu zawarto-
ści białka ogólnego w  dawce, od które-
go rozpoczynają się ewentualne proble-
my z rozrodem są bardzo rozbieżne. We-
dług Ferguson i Chalupa (14) wydłużenia
okresu międzyciążowego oraz zwiększe-
nia indeksu unasieniania można spodzie-
wać się, gdy koncentracja białka ogólnego
w suchej masie dawki przekracza 15–16%.
Jordan i Swanson (15) obserwowali liniowe
zwiększanie się długości okresu między-
ciążowego (od 69 do 106 dni) w miarę jak
zwiększano koncentrację białka ogónego
z 12,7 do 19,3%. Także Elrod i Butler (16)
obserwowali zmniejszenie skuteczności
pierwszej inseminacji (z 82 do 61%), gdy
zwiększono koncentrację białka ogólnego
w dawkach dla jałówek z 15,5 do 21, 8%.
Wpływ nadmiernego spożycia białka na
pogorszenie wskaźników rozrodu nie jest
jednak zawsze tak oczywisty. Na przykład
Wu i Satter (17) nie obserwowali ujemnego
wpływu dawek z dużą zawartością białka
(nawet do 20%) na podstawowe wskaźni-
ki rozrodu. W opinii wspomnianych auto-
rów o wskaźnikach rozrodu decydują inne
czynniki niż koncentracja białka w dawce
pokarmowej, w tym między innymi wydaj-
ność mleka i  status energetyczny krowy.
W  ciekawym doświadczeniu Garcia-Bo-
jalil i wsp. (18) wykazali brak wpływu da-
wek o zawartości 12,3 i 27,4% białka ogól-
nego na wzrost pęcherzyków jajnikowych
oraz owulację u krów niebędących w lak-
tacji (bez ujemnego bilansu energii), pod-
danych zabiegowi superowulacji. Tak zróż-
nicowane dawki nie wpływały również na
jakość zarodków. Wyniki tej pracy mogą
sugerować, że nadmierne pobranie białka
może potęgować jedynie negatywny wpływ
innych czynników na rozród krów, w tym
głównie ujemnego bilansu energii.
Wpływ poziomu białka ogólnego na
płodność krów jest więc zmienny. Istot-
ny jest tutaj status energetyczny krowy, jej
wiek, wydajność mleczna i  stan zdrowia
oraz rodzaj białka w dawce pokarmowej.
Blokowanie produkcji prostaglandyny PGF 2
przez błon luzow macicy i jajnik
Aktywne ciałko ółte
produkuj ce progesteron
Utrzymanie ci y przez ograniczenie
zamieralno ci zarodków
Ryc. 2.  Prawdopodobny mechanizm wpływu kwasów omega-3 na rozród krów
68 g EPA oraz 53 g DHA, tak przed poro-
dem (od 21 dnia przed porodem), jak i po
porodzie, co oznaczało pobranie około
2% oleju rybiego przed porodem (% su-
chej masy dawki) oraz 1,8% po porodzie.
Warto także zwrócić uwagę na moż-
liwość poprawy wskaźników rozrodu
przez stosowanie pełnotłustych nasion
lnu. Petit i Twagiramungu (13) wykazali,
że u krów otrzymujących w dawce pokar-
mowej w okresie wczesnej laktacji około
10% (w suchej masie) takich nasion obser-
wowano o około 15 i 8% mniejszą zamie-
ralność zarodków w stosunku do krów ży-
wionych z dodatkiem tłuszczu chronione-
go (Megalac – mydła wapniowe kwasów
tłuszczowych oleju palmowego; 3,8% su-
chej masy dawki) oraz pełnotłustych na-
sion soi (17,7% suchej masy dawki). U krów
żywionych lnem obserwowano większe
ciałka żółte, a  także najwyższy poziom
progesteronu we krwi pomiędzy 17 a 21
dniem cyklu.
popełnianych w bilansowaniu dawek lub
z ich niezbilansowania.
Nadmierna ilość pobranego białka,
w stosunku do pobrania energii, powoduje
powstawanie w żwaczu takiej ilości amo-
niaku, która przewyższa możliwość wbu-
dowania go w  białko mikroorganizmów.
Dodatkowo wysoka koncentracja amonia-
ku w żwaczu zwiększa pH płynu żwacza, co
jeszcze bardziej zwiększa tempo wchłania-
nia amoniaku ze żwacza do krwi. Nadmiar
amoniaku po wchłonięciu do krwi i prze-
dostaniu się do wątroby jest przez nią prze-
twarzany w mocznik. Jednak gdy przekro-
czona zostanie zdolność wątroby do prze-
tworzenia amoniaku w mocznik, może
dojść do zatrucia amoniakiem. Zwiększe-
nie koncentracji amoniaku i mocznika we
krwi prowadzi do zwiększenia koncentracji
tych składników w narządach rozrodczych
krowy, co wydaje się główną przyczyną po-
gorszenia wskaźników rozrodu. Przetwo-
rzenie amoniaku w mocznik wymaga po-
nadto wydatkowania energii, której zwy-
kle brakuje krowom w  okresie wczesnej
laktacji. Nadmierna ilość jonów amono-
wych w wątrobie zaburza również proce-
sy glukoneogenezy, co pogłębia ujemny
bilans energii, negatywnie wpływający na
płodność krów.
Dobrym wskaźnikiem nadmiernej
produkcji amoniaku w żwaczu jest stęże-
nie azotu mocznika w  osoczu krwi oraz
w mleku. Żywienie dawkami zbyt boga-
tymi w białko, a  zwłaszcza białko ulega-
jące rozkładowi w żwaczu (BUR ż ), jedno-
cześnie zbyt ubogimi w energię dostępną
dla bakterii w  żwaczu, powoduje zwięk-
szenie zawartości N-mocznika w osoczu
krwi. Cząsteczka mocznika jest wystarcza-
jąco mała, aby swobodnie przemieszczać
się wraz z krwią do różnych części ciała,
w tym do narządów rozrodczych.
W  wielu doświadczeniach wykaza-
no, że nadmierna koncentracja białka
Wpływ zawartości białka w dawce
pokarmowej na rozród krów
Ze względu na zmniejszone pobranie paszy
w okresie poporodowym do pełnego po-
krycia potrzeb białkowych konieczne jest
zwiększenie koncentracji białka ogólnego
w dawce pokarmowej do 17–18% suchej
masy. Część hodowców zwiększa jednak
ten udział jeszcze bardziej, licząc błędnie
na ewentualny pozytywny wpływ zwięk-
szonej zawartości białka ogólnego w daw-
ce na jej pobranie. Oprócz wspomnianego
celowego zwiększania koncentracji białka
ogólnego w  dawce, nadmierne spożycie
tego składnika (ponad 20% w suchej ma-
sie) może wynikać również ze zbyt dużego
pobrania takich pasz, jak zielonka pastwi-
skowa (zwłaszcza młoda), kiszonka z traw
czy lucerny. Zbyt wysokie pobranie biał-
ka może być również wynikiem błędów
Życie Weterynaryjne • 2010 • 85(10)
833
655813977.011.png 655813977.012.png 655813977.013.png
 
Prace poglądowe
Znaczenie rodzaju białka
gonadotropin (LH i  FSH) – nadmiar
białka i/lub BUR ż może wpływać nato-
miast ujemnie na wytwarzanie hormo-
nów steroidowych w jajnikach, co z ko-
lei powoduje zmniejszenie wydzielania
gonadotropin przez przysadkę;
4) oddziaływanie amoniaku i mocznika na
pH w macicy;
5) koszt energetyczny (pogłębianie ujem-
nego bilansu energii) detoksykacji amo-
niaku w wątrobie oraz wydalania mocz-
nika z  organizmu, a  także deaminacji
aminokwasów (przy znacznym nad-
miarze białka nieulegającego rozkła-
dowi w żwaczu); wpływ amoniaku na
funkcjonowanie wątroby jest szczegól-
nie niekorzystny przy jej stłuszczeniu
(zwyrodnienie tłuszczowe wątroby).
Nadmiar amoniaku może także pogar-
szać funkcjonowanie systemu immunolo-
gicznego krowy, co może opóźniać usu-
wanie toksyn płodowych z macicy. W re-
zultacie krowy żywione nadmierną ilością
białka ogólnego, a zwłaszcza białka ulega-
jącego rozkładowi w żwaczu, częściej zapa-
dają na zapalenie błony śluzowej macicy.
Krowy żywione dawkami z dużym udzia-
łem białka ulegającego rozkładowi w żwa-
czu częściej zapadają również na inne cho-
roby w  okresie wczesnej laktacji, co po-
twierdza ujemny wpływ takiego żywienia
na układ immunologiczny.
Białko nieulegające rozkładowi w żwa-
czu (BNR ż ) powinno stanowić około
32–35% białka ogólnego (15% białka ogól-
nego w suchej masie) u krów średnio wy-
dajnych i  35–40% u  krów wysoko wy-
dajnych (18–19% białka ogólnego w  su-
chej masie). Paszami białkowymi, które ze
względu na relatywnie niższą podatność
białka na rozkład w żwaczu (niska zawar-
tość białka trawionego w  jelicie – BTJN
lub białka ulegającego rozkładowi w żwa-
czu) należałoby stosować w dawkach po-
karmowych dla krów wysoko wydajnych,
są młóto browarniane, zwłaszcza suszo-
ne, suszony wywar zbożowy oraz prepa-
raty białka chronionego.
Gdy jednak z jakichś powodów krowy
pobierają nadmierne ilości białka ulega-
jącego rozkładowi w  żwaczu, konieczne
jest uzupełnienie dawki paszami zawiera-
jącymi energię łatwo dostępną dla bakte-
rii żwacza, na przykład wysłodkami bura-
czanymi, śrutami zbożowymi, w tym śru-
tą kukurydzianą.
Bardzo dobrym wskaźnikiem przemian
białkowych u  krowy jest poziom mocz-
nika w mleku, oznaczany już przez nie-
które krajowe laboratoria. Zbyt wysokie
stężenie mocznika w mleku, np. ponad
280–300 mg/dl, odzwierciedla nadmier-
ne spożycie białka ulegającego rozkłado-
wi w żwaczu i zbyt małe pobranie energii,
co może mieć konsekwencje w pogorsze-
niu płodności krów.
Piśmiennictwo
Według Ferguson i Chalupa (14) brak wpły-
wu wysokiej zawartości białka na płodność
krów w wielu doświadczeniach wynika
z nieuwzględniania rodzaju białka, w tym
udziału białka ulegającego (BUR ż ) i  nie-
ulegającego rozkładowi w żwaczu (BNR ż ).
To właśnie skarmianie dużej ilości białka
o znacznej podatności na rozkład w żwa-
czu jest powodem powstawania w żwaczu
nadmiernej ilości amoniaku. Wykazano, że
możliwe jest poprawienie wskaźników roz-
rodu przez skarmianie białka o mniejszej
podatności na rozkład w żwaczu.
Ujemny wpływ nadmiernego pobra-
nia białka ulegającego rozkładowi w żwa-
czu na wskaźniki rozrodu dotyczy przede
wszystkim krów starszych, tj. w czwartej
i dalszych laktacjach. Z kolei zwiększenie
udziału tego białka w białku ogólnym (16%
białka ogólnego w suchej masie) może na-
wet poprawić wskaźnik zapładnialności
u krów pierwiastek. Starsze krowy, produ-
kujące więcej mleka, mają zwykle większy
spadek masy ciała w okresie wczesnej lak-
tacji. Większy ujemny bilans energii, do-
datkowo pogłębiany jest przez koniecz-
ność detoksykacji amoniaku oraz wyda-
lania mocznika z  organizmu. Przyczyną
pogorszonej płodności krów starszych
może być więc wpływ nadmiernego spo-
życia białka ulegającego rozkładowi w żwa-
czu na ujemny bilans energii.
1. Lean I.J., DeGaris P.J., McNeil D.M., Block E.: Hypocalce-
mia in dairy cows: meta-analysis and dietary cation anion
diference theory revisited. J. Dairy Sci. 2006, 89 , 669-684.
2. Butler W. R.: Nutritional interactions with reproductive
performance in dairy cattle. Anim Reprod. Sci. 2000, 60-
61 , 449-457.
3. Van Saun R.J., Leitgeb E..: Lactation based assessment
of productive and reproductive interactions in German
dairy herds. W: Proc. XIVth International Conference on
Production Diseases in Farm Animals (edit. Opsomer G.
et al.), 20-24 June, 2010, Ghent, Belgium.
4. Bruckstein S.: Can a well managed cow have good fertility
and high production ? W: Proc. XIVth International Con-
ference on Production Diseases in Farm Animals (Opso-
mer G. et al., eds), 20-24 June, 2010, Ghent, Belgium.
5. Garnsworthy P.C., Webb R.: he inluence of nutrition
on fertility in dairy cows. W: Recent developments in ru-
minant nutrition (Wiseman J., Garnsworthy P.C., Eds),
Nottingham University Press, 1999, 4:499-516
6. Kowalski Z.M., Kamiński J.: Niektóre problemy żywienia
krów wysoko wydajnych. Post. Nauk Rol. 2000 , 4 , 77-98.
7. Zurek E., Foxcroft G.R., Kennelly J.J.: Metabolic status
and interval to irst ovulation in postpartum dairy cows.
J. Dairy Sci. 1995, 78 , 1909-1920.
8. Domecq J.J., Skidmore A.L., Lloyd J.W., Kaneene J.B.: Re-
lationship between body condition scores and conception
at irst artiicial insemination in a large dairy herd of high
yielding Holstein cows. J. Dairy Sci . 1997, 80 , 113-120.
9. Kowalski Z.M.: Wymagania pokarmowe bydła mlecz-
nego. W: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Podstawy
szczegółowego żywienia zwierząt , Tom 2. (Jamroz D. i Po-
tkański A., red), Wydawnictwo Naukowe PWN, Warsza-
wa 2004, s. 27-91
10. Staples C.R., Burke J.M., hatcher W.W.: Inluence of sup-
plemental fats on reproductive tissues and performance
of lactating cows. J. Dairy Sci. 1998, 81 , 856-871.
11. Robinson R.S., Hammond A.J., Wathes D.C., Hunter M.G.,
Mann G.E., 2008. Corpus luteum-endometrium-embryo
interactions in the dairy cow: underlying mechanisms
and clinical relevance . Reprod. Domest. Anim. 2008, 43
(Suppl.2), 104-112.
12. Mattos R., Staples C.R., Arteche A., Wiltbank M.C., Diaz
F.J., Jenkins T.C., hatcher W.W.: he efects of feeding
ish oil on uterine secretion of PGF milk composition,
and metabolic status of periparturient Holstein cows. J.
Dairy Sci . 2004, 87 , 921–932.
13. Petit H.V., Twagiramungu H.: Conception rate and repro-
ductive function of dairy cows fed diferent fat sources.
heriogenology 2006, 66 , 1316-1324.
14. Ferguson J.D., Chalupa W.: Impact of protein nutrition on
reproduction in dairy cows. J. Dairy Sci. 1989, 72 , 746-
766.
15. Jordan E.R., Swanson L.V.: Efect of crude protein on re-
productive eiciency, serum total protein, and albumin
in the high-producing dairy cow. J. Dairy Sci. 1979, 62 ,
58-63.
16. Elrod C.C., Butler W.R.: Reduction of fertility and altera-
tion of uterine pH in heifers fed excess ruminally degra-
dable protein. J. Anim. Sci. 1993, 71, 694-701.
17. Wu Z., Satter L.D.: Milk production during the comple-
te lactation of dairy cows fed diets containing diferent
amounts of protein. J. Dairy Sci. 2000, 83 , 1042–1051.
18. Garcia-Bojalil C.M., Staples C.R., hatcher W.W., Drost
M.: Protein intake and development of ovarian follicles
and embryos of superovulated nonlactating dairy cows.
J. Dairy Sci . 1994, 77 , 2537–2548.
Przyczyny ujemnego wpływu
nadmiernego pobrania białka
na wskaźniki rozrodu krów
Przyczyny ujemnego wpływu na płodność
nadmiernego pobrania białka, w tym biał-
ka rozkładalnego w żwaczu, nie są jeszcze
w  pełni poznane. Najczęściej zwraca się
uwagę na (2, 5, 6, 14):
1) toksyczne działanie amoniaku i mocz-
nika (i  innych niezidentyikowanych
składników azotowych) znajdujących
się w narządach i płynach układu roz-
rodczego; może to powodować zabu-
rzenia w dojrzewaniu pęcherzyków jaj-
nikowych oraz wpływać ujemnie na
plemniki, komórki jajowe oraz na prze-
żywalność gamet i zarodków;
2) nieprawidłowe zbilansowanie białkowo-
energetyczne dawki, co może ujemnie
wpływać na metabolizm krowy i bilans
energii; dotyczy to również nadmier-
nego spożycia białka nieulegającego
rozkładowi w żwaczu (aminokwasów)
w stosunku do zapotrzebowania krowy;
3) oddziaływanie amoniaku i mocznika na
sekrecję gonadotropin i/lub progeste-
ronu; nie wydaje się jednak, aby istniał
bezpośredni wpływ nadmiernie wysokiej
koncentracji białka i/lub białka ulegają-
cego rozkładowi w żwaczu na sekrecję
Prof. dr hab. Zygmunt M. Kowalski, Katedra Żywienia Zwie-
rząt i Paszoznawstwa, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie,
Al. Mickiewicza 24/28, 30-059 Kraków
834
Życie Weterynaryjne • 2010 • 85(10)
655813977.014.png 655813977.015.png 655813977.016.png 655813977.017.png 655813977.018.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin