W 6 sem 2.doc

(84 KB) Pobierz

warzywnictwo              wykład 6              18. 05. 2009

ZIEMIE I PODŁOŻA

ZIEMIE OGRODNICZE – wytwarzane z różnych materiałów organicznych, które poprzez kompostowanie nabierają postaci ziemistej.

PODŁOŻA ORGANICZNE – produkowane z materiałów organicznych, które nie poddaje się długotrwałemu kompostowaniu.

 

TORF OGRODNICZY

1).   jednorodny, lekki

2).   duża porowatość i pojemność wodna

3).   duże zdolności sorpcyjne

4).   niski odczyn

·         torf wysoki – 2,8 – 4,5

·         torf przejściowy – 4,5 – 5,0

5).   bardzo ubogi w składniki pokarmowe

6).   przeważnie sterylny

 

Substrat torfowy – torf odkwaszony i wzbogacony w składniki pokarmowe

 

PRZYGOTOWANIE PODŁOŻA Z TORFU

·         wprowadzenie składników pokarmowych

·         odkwaszanie

·         dowilżanie

 

 

TORF NISKI (rolniczy, czarny)

1).   Właściwości zależą od:

·         roślin torfotwórczych

·         miejsca powstania torfu

·         stopnia rozkładu

2).   Dość zasobny w N, czasem K

3).   Odczyn do obojętnego

4).   Komponent do podłoży mieszanych

 

KORA DRZEW IGLASTYCH

1).   Kora świeża

·         duża granulacja (wymaga rozdrobnienia)

·         niska pojemność wodna i sorpcyjna

2).   Komponent do podłoży mieszanych

 

SŁOMA

1).   Twarda (żytnia, pszenna, z pszenżyta)

2).   Bez pozostałości herbicydów (test rzeżuchowy lub ogórkowy)

3).   Rozdrobniona – podłoże jednorodne

·         bez zagrzewania

·         po zagrzaniu do temp. 40°C

4).   Dodatek do podłoży mieszanych

 

INNNE PODŁOŻA

1).   Kora drzew iglastych zwęglona

2).   Węgiel brunatny

3).   Włókna drzewne

4).   Włókna  kokosowe

5).   Substrat kokosowy

6).   Łuski kokosowe

 

UPRAWA ZAGONOWA

ROZMIESZCZENIE ZAGONÓW ZALEŻY OD:

1).   Rodzaju pomieszczenia

·         kształt, wysokość

·         nawy

2).   Ogrzewania

·         w przejściach

·         na ścianach

3).   Wielkości roślin

4).   Długości okresu uprawy

 

UPRAWA W PODŁOŻACH ORGANICZNYCH

UPRAWA W PODŁOŻACH LUZEM

  1. Ilość podłoża – 6 – 9 l wody / m2
  2. 15 – 35 l / m2
  3. 25 – 60 l / mb zagonu

ü      psiankowate – 5 – 20 l / roślinę

ü      dyniowate – 10 – 25 l / roślinę

Zagon + przejście = 1,5 – 2,0 m

 

Podłoże odizolowuje się od gruntu

 

PODKŁADY GRZEJNE

ZALETY:

-        lepsze warunki wzrostu – wyższa temperatura

-        optymalne stężenie CO2

-        łatwo dostępne materiały

-        materiały „samoodtwarzające”

-        po wykorzystaniu podkładu – podłoże do produkcji rozsad lub jako nawóz organiczny

 

SŁOMA JAKO PODKŁAD GRZEJĄCY

·         słoma (żytnia, pszenna, rzepakowa)

·         ułożenie i ubicie słomy (w szklarni, tunelu)

·         dodanie nawozów azotowych

ü      mocznik ( 1 kg / 100 kg słomy)

ü      suszony pomiot kurzy (5 kg / 100 kg słomy)

·         po 3 – 5 dniach słoma się zagrzewa

·         przy temperaturze 24 – 26 °C nakładamy podłoże

ü      20 litrów / 1 roślinę dyniowatych

ü      10 – 15 litrów / 1 roślinę psiankowatych

 

SPOSÓB UMIESZCZENIA PODKŁĄDU GRZEJNEGO

 

PODŁOŻE

 

 

 

 

                                     ZIEMIA

 

SŁOMA

 

 

 

                                     FOLIA



50 – 70 cm

 

PODKŁAD GRZEJNY Z ODPADÓW OBRÓBKI DREWNA

-        wymieszanie komponentów (utwardzony plac)

-        ułożenie pryzmy i nawilżanie do 70 – 75 % (wiata, magazyn, ciepła woda)

-        po 3 – 5 dniach temperatura wzrasta do 30 – 40°C

ü      wniesienie do pomieszczenia uprawowego

ü      40 l / 1 roślinę dyniowatych

ü      20 – 30 l / 1 roślinę psiankowatych

-        nałożenie podłoża – nieco mniej niż na podkład ze słomy

 

 

 

ZALETY PODŁOŻA Z KORY W PORÓWNANIU Z PODKŁADEM ZE SŁOMY

1).   słabiej zagrzewa się w początkowej fazie

2).   później  wyższa temperatura o 2 – 3°C

3).   mniejsza różnica temperatur

4).   szybsze wrastanie korzeni w podkład

5).   mniejsze zużycie wody i nawozów mineralnych

6).   bardziej równomierne osiadanie podkładu

7).   łatwiejsze utrzymanie prawidłowej wilgotności podłoża i podkładu

8).   wyższy plon warzyw

 

UPRAWA W CYLINDRACH I POJEMNIKACH

-        ilość podłoża taka sama jak w uprawie bez pojemników

-        pojemność pojemników – 3,5 – 5 dm3

-        reszta podłoża na zagonach pod pojemnikami

 

UPRAWA W WORKACH

-        jedno podłoże na 3 – 4 lata

ü      ogórek, pomidor, papryka

ü      1 gatunek przez 2 lata, potem drugi

 

PODŁOŻA INERTNE

1).   ZALETY

-        optymalne

·         warunki powietrzno – wodne

·         skład pożywki

ü      nie wchodzą w reakcje chemiczne z pożywką

ü      brak kompleksu sorpcyjnego

-        mniejsze zużycie wody i nawozów o 30 – 50 %

-        układ zamknięty

-        wolne od chorób i szkodników

-        łatwo dezynfekowane i wielokrotnie używane ( 2 – 3 razy)

-        małe zużycie podłoża

-        wyższe plony

-        lepsza jakość plonów (azotany, metale ciężkie)

 

2).   WADY

-        wysokie nakłady inwestycyjne w pierwszym roku uprawy

-        brak CO2

-        konieczność opanowania dodatkowej wiedzy

-        utylizacja po zakończeniu uprawy (wełna mineralna)

 

WEŁNA MINERALNA

-        do celów ogrodniczych produkowana od 1969 roku

-        produkcja

ü      bazalty, diabazy, skały wapienne, dolomity

ü      stapianie w temp. 1 600 – 2 000°C

ü      przetwarzanie w włókna 0,05 mm

ü      uzyskanie hydrofilności poprzez dodanie żywicy polifenolowej

ü      formowanie mat

·         paluszki

·         kostki

·         maty (dł. 90 – 120 cm, szerokość – 15 – 20 cm, grubość – 7,5 cm)

-        gęstość 70 – 90 kg / m3

-        pory – 95%

-        ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin