wykłady z propedeutyki-1.doc

(100 KB) Pobierz
Cecgy produkcji rolniczej

CECHY PRODUKCJI ROLNICZEJ:

1.      Produkcja  odbywa się na żywych organizmach

2.      Dokładne przewidzenie wyników jest niemożliwe

3.      Uzależnione od czynników przyrodniczo- klimatycznych

4.      Przestrzenny charakter produkcji

5.      Długi cykl produkcji

6.      Charakter cykliczny prac (sezonowość)

7.      Istnieje produkcja główna i uboczna (ziarno- słoma)

8.      Rolnictwo jest także producentem surowców dla własnej produkcji

9.      Występuje produkcja pierwotna (roślinna) i wtórna (zwierzęca)

10.  Różnorodność prac

11.  Może być w cyklu zamkniętym

 

 

CZYNNIKI PRODUKCJI W ROLNICTWIE:

 

technologia produkcji- uświadomiony sposób spracowany i stosowany zbiór metod przetwarzania przedmiotów pracy w produkty finalne o właściwościach zmienionych w stosunku do surowców wyjściowych

 

proces technologiczny- składa się z kilku operacji technologicznych wykonywanych w określonych przez warunki przyrodnicze i właściwości biologiczne rośliny uprawianej czasie

 

postęp technologiczny- zmiany w technologii produkcji, które powinny powodować usprawnienie warunków i metod pozyskiwania produktów a w konsekwencji zwiększenie efektywności gosp.

 

Reżym technologiczny- jest to spełnienie wszystkich warunków (ilościowych i jakościowych) wymagań technologicznych

 

Produkcja rolnicza- zaspokaja podstawowe potrzeby biologiczne człowieka poprzez dostarczenie mu produktów żywnościowych do bezpośredniego spożycia oraz produktów do dalszego przetworzenia na bardziej szlachetne artykuły żywnościowe.

 

Dział- oznacza ogół gałęzi i działalności, w których są wykorzystywane podobne metody i środki produkcji

 

Gałęzie- grupy roślin lub działalności w podobnej technologii produkcji oraz grupy zwierząt tego samego gatunku

 

Działalność- obejmuje pozyskiwanie jednolitego produktu z zastosowaniem tej samej technologii produkcji

 

 

 

POWIĄZANIA POMIĘDZY DZIAŁAMI:

1.      przez maksymalne wykorzystanie surowców i produktów ubocznych:

-          obornik

-          pasze

-          produkcja roślinna i zwierzęca dostarczają surowców dla przemysłu rolnego

-          odpady z produkcji (przemysłu rolnego) są dobrymi paszami dla zwierząt

 

2.      wykorzystanie racjonalne pracy i środków produkcji

-          odpowiedni dobór roślin (o różnych terminach siewu i zbioru)

-          dział pr. zwierzęcej daje stałe zatrudnienie w ciągu roku

 

3.      przez najbardziej produkcyjne wykorzystanie użytków rolnych (UR)

-          dużo TUZ to dużo paszy zielonej i zwiększenie produkcji zwierzęcej

-          gleby dobre – 6 dobre to uprawa buraków, lucerny i produkcji bydła

-          gleby słabe- ziemniaki; produkcja trzody chlewnej

-          właściwe wykorzystanie stanowiska w zmianowaniu

4.      przez właściwe wykorzystanie środków finansowych w produkcji

-          wpływ gotówki z jednego działu na wydatki w drugim dziale

-          przyczepy i ciągniki wykorzystane w produkcji roślinnej i zwierzęcej

 

 

 

CZYNNIKI PRODUKCJI W ROLNICTWIE:

1.      ziemia

2.      praca

3.      kapitał

4.      zarządzanie i organizacje

 

 

CECHY ZIEMI:

-          nieruchomość

-          niepowiększalność związana z ograniczonymi zasobami ziemi jako środka produkcji niezbędnego do prowadzenia produkcji rolniczej

-          niezniszczalność- ziemia właściwie wykorzystana nie zużywa się

-          przestrzenność- która wiąże się z ograniczeniem produkcji na znacznych obszarach i przystosowaniem maszyn do ruchomego procesu pracy

 

 

DLA ROLNIKA WAŻNA JEST:

* ilość ziemi

-          powierzchnia ogólna gospodarstwa

-          powierzchnia użytków rolnych

-          powierzchnia gruntów ornych

-          TUZ

 

* jakość ziemi

-          klasy bonitacyjne ziemi

-          kompleksy przydatności rolniczej

 

 

OGÓLNA POWIERZCHNIA GOSPODARSTWA:

-          grunty orne (GO)

-          łąki- TUZ

-          pastwiska- TUZ

-          sady i ogrody

-          plantacje wieloletnie

-          lasy i parki

-          stawy

-          grunty pod zabudowaniami i drogami

-          nieużytki

 

 

UŻYTKI ROLNE:

-          grunty orne

-          TUZ

-          Sady i ogrody

-          Plantacje wieloletnie

 

 

Struktura użytków rolnych – procentowy udział poszczególnych rodzajów użytków w całej powierzchni użytków rolnych

 

Grunty orne- oznaczają powierzchnię uprawianą z okresowym przemieszczaniem gleby. Grunty orne są poddawane systematycznej uprawie za pomocą podstawowych narzędzi rolniczych

 

Struktura zasiewów- określa procentowy udział poszczególnych roślin w ogólnej powierzchni gruntów rolnych czyli zasiewów

 

 

STRUKTURA UŻYTKOWANIA GRUNTÓW W POLSCE

Powierzchnia rolna- 31,3 mln ha – 100%

·         użytki rolne – 54%

- grunty orne – 48,1%

-          sady – 0,8%

-          TUZ – 11,4%

·         lasy – 29,1%

·         pozostałe – 16,9%

 

 

STRUKTURA ZASIEWÓW

 

·         powierzchnia zasiewów – ok.11 mln ha

-          zboża – 77% struktury zasiewów

-          rośliny okopowe – 10,8%

-          rośliny przemysłowe – ok.4%

-          strączkowe – ok.1%

-          motylkowe, drobnonasienne – 0,7%

-          trawy – 1%

-          ogrodnicze – ok.3%

 

 

ugór- pole jest nieobsiane przez cały rok ale jest uprawiane w celu poprawienia jakości gleby (odchwaszczanie itp.)

 

odłóg – ziemia bez uprawy, lub zapuszczony użytek zielony

 

Odłogowanie- pozostawiona bez uprawy ziemia na okres dłuższy niż 1 rok

 

 

BONITACJA GLEB W POLSCE- polega na ocenie jakości gleb i podziale ich na klasy bonitacyjne (wprowadzone w 1954 roku)

 

-          bonitacja gruntów ornych 9 klas bonitacyjnych- I, II, III a, III b, IV a, IV b, V, VI, VI RZ (pod zalesienie)

-          bonitacje użytków zielonych 6 klas- I, II, III, IV, V, VI

 

 

WSKAŹNIK BONITACJI GLEB – wskaźnik dobroci gleb rolniczych obliczony przez podzielenie pow. przeliczeniowej przez faktyczną powierzchnię użytków w gospodarstwie

 

POWIERZCHNIA PRZELICZENIOWA- potencjał glebowy gospodarstwa w przeliczeniu na gleby klasy IV; obliczana jest jako suma iloczynów powierzchni GO i TUZ w poszczególnych klasach przez właściwe współczynniki bonitacyjne

 

 

WSK. BONITAC. = ha przeliczeniowe/ ha fizyczne

 

 

OKRĘGI PODATKOWE

1.      strefa wielkomiejska

2.      strefa miejska

3.      strefa wiejska

4.      strefa wiejska oddalona

 

 

10 ha fizycznych :

II klasy – 2 ha x 1,75= 3,5

III a klasy – 4 ha x 1,6= 6,4

V klasy – 4 ha x 0,5= 2,0

 

3,5 + 6,4 + 2,0= 11,9

 

wsk. bonit.= 11,9/ 10= 1,19= 1,2 w przybliżeniu

 

 

KOMPLEKSY PRZYDATNOŚCI ROLNICZEJ:

1.      pszenny – bardzo dobry

2.      pszenny – dobry

3.      pszenny – wadliwy

4.      żytni bardzo dobry

5.      żytni dobry

6.      żytni słaby

7.      żytni bardzo słaby

8.      zbożowo- pastewny ważny

9.      zbożowo- pastewny słaby

10.  pszenny górski

11.  zbożowy górski

12.  owsiano- ziemniaczany górski

13.  owsiano- pastewny górski

14.  grunty orne przydatne pod użytki zielone

 

 

 

CZYNNIKI PRODUKCJI

 

cd. produkcja roślinna

-          z ziemią, jakością gleb łączy się wiele innych cech związanych z warunkami klimatycznymi

 

ważne są:

-          temperatury i okres wegetacji

-          światło

-          stosunki wilgotnościowe

 

 

II    PRACA I SIŁA ROBOCZA

 

Praca- działalność człowieka polegająca na przekształcaniu dóbr przyrody i przystosowaniu ich do zaspokajania potrzeb ludzi

 

Siła robocza- jest to suma umiejętności jakimi człowiek rozporządza w pracy. Praca jest więc formą wykorzystania siły roboczej

 

 

GRUPY OSÓB ZATRUDNIONE W ROLNICTWIE:

-          właściciele i użytkownicy gospodarstw rolnych (pracują na własny rachunek)

-          członkowie spółdzielni produkcyjnych

-          członkowie rodzin wymienionych grup

-          robotnicy najemni (stali, sezonowi, dochądzący)

 

 

 

III    KAPITAŁ:

Ogół dóbr materialnych i zasobów finansowych wykorzystywanych do dalszego pomnażania

 

Podstawowe składniki kapitału:

 

Środki trwałe- które są wielokrotnie używane w procesach produkcyjnych i stopniowo się zużywają- długotrwałe

 

Środki obrotowe- zużywają się całkowicie w jednym cyklu produkcyjnym (krótszym niż 1 rok) i bezpośrednio wchodzą w produkt finalny

 

ŚRODKI TRWAŁE W ROLNICTWIE:

-          budynki i budowle

-          maszyny, urządzenia techniczne i narzędzia

-          środki transportowe

-          melioracje

-          zasadzenia wieloletnie

-          żywy inwentarz (stado podstawowe)

 

 

Dzielimy je na:

-          produkcyjne- biorą udział w procesach produkcji, np. ciągniki, maszyny, melioracje, budynki, żywy inwentarz

-          nieprodukcyjne- służą zaspokajaniu potrzeb ludności np. budynki mieszkalne

 

 

ŚRODKI OBROTOWE:

-          młode zwierzęta

-          nawozy mineralne

-          środki ochrony roślin

-          materiał siewny

-          pasze

-          ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin