Przepis na nalewkę.doc

(21 KB) Pobierz

NALEWKA

Nalewki - alkoholowe wycigi z owocw, korzeni, kwiatw lub zi (bd mieszaniny skadnikw), zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartoci alkoholu. Sporzdzane s przez zalanie skadnikw alkoholem, czyli proces maceracji, mog by sodzone syropem.

 

Nalewki podaje si w maych kieliszkach (50 ml), do pikantnych przeksek; zgodnie ze staropolsk tradycj do mis podaje si nalewki pwytrawne i psodkie. Spotykane czsto w sklepach napoje o nazwie nalewka tak naprawd z prawdziwymi nalewkami wspln maj jedynie nazw. Proces ich wytwarzania ma niewiele wsplnego z tradycyjnym przyrzdzaniem tego trunku - przemysowo miesza si rne esencje. Obecnie mwi si o zastrzeeniu nazwy nalewka dla tradycyjnych trunkw, podobnie jak stao si z nazw szampan we Francji.

 

Rodzaje Nalewek:

owocowe (sodkie i wytrawne), np. ratafia, jagodzianka, dereniwka, jeynwka, morelwka, tarninwka, winiwka

korzenne, np. kardamonka, krambambula, imbirwka

zioowe, np. benedyktynka, nalewka mitowa, listowka

miodowe, np. krupnik, wrzoswka ("mid z prdem"), nalewka miodowa

inne, np. kukuka, nalewka aptekarska, nalewka czekoladowa, lipweczka

 

Nalewki nie su do upijania si i chlania masowego, posiadaj silne dziaanie zdrowotne i nasenne.

O pozostaych aspektach tego trunku dowiecie si sami z dowiadczenia...

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin