WINO Z ŁOCHYŃ (BORÓWEK BAGIENNYCH)
Z tych owoców wino wyrabia się rzadko, gdyż mają charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach i smak, który zatraca dopiero po 2-, 3- letnim dojrzewaniu. Lochynie nie nadają się do wyrobu win lekkich i stołowych, ale można z nich sporządzać ciężkie i mocne deserowe wina czerwone. Można z nich robić wina mieszane z czarnymi jagodami, czarnymi porzeczkami, malinami i truskawkami. Owoce te skracają okres dojrzewania wina.
Wino z łochyń mieszane o mocy 15%
moszcz z łochyń - 4,25
moszcz z czarnych jagód - 3,00
moszcz z wiśni - 2,00
moszcz z czarnych porzeczek - 0,50
moszcz z malin - 0,25
kwas cytrynowy - 30 g
cukier 3180 g, czyli - 1,99
woda - 3,01
Razem doprawiony moszcz 15 l
Wino z łochyń mieszane o mocy 16%
moszcz z łochyń - 4,00
moszcz z wiśni - 1,50
moszcz z truskawek - 1,25
moszcz z czarnego bzu - 0,25
kwas cytrynowy - 40 g
cukier 3450 g, czyli - 2,16
woda - 2,84
MiczaArt