Wino z łochyń.doc

(20 KB) Pobierz

WINO Z ŁOCHYŃ (BORÓWEK BAGIENNYCH)

Z tych owoców wino wyrabia się rzadko, gdyż mają charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach i smak, który zatraca dopiero po 2-, 3- letnim dojrzewaniu. Lochynie nie nadają się do wyrobu win lekkich i stołowych, ale można z nich sporządzać ciężkie i mocne deserowe wina czerwone. Można z nich robić wina mieszane z czarnymi jagodami, czarnymi porzeczkami, malinami i truskawkami. Owoce te skracają okres dojrzewania wina.

 

Wino z łochyń mieszane o mocy 15%

moszcz z łochyń - 4,25

moszcz z czarnych jagód - 3,00

moszcz z wiśni - 2,00

moszcz z czarnych porzeczek - 0,50

moszcz z malin - 0,25

kwas cytrynowy - 30 g

cukier 3180 g, czyli - 1,99

woda - 3,01

Razem doprawiony moszcz 15 l

 

 

Wino z łochyń mieszane o mocy 16%

moszcz z łochyń - 4,00

moszcz z czarnych jagód - 3,00

moszcz z wiśni - 1,50

moszcz z truskawek - 1,25

moszcz z czarnego bzu - 0,25

kwas cytrynowy - 40 g

cukier 3450 g, czyli - 2,16

woda - 2,84

Razem doprawiony moszcz 15 l

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin