Makaron po syczuańsku.doc

(22 KB) Pobierz

 

Ostry makaron po syczuańsku

 

 

Składniki:
- 25 dag mielonej wieprzowiny
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka oleju arachidowego lub słonecznikowego
- 20 dag chińskiego makaronu jajecznego (może być też japoński : soba, udon lub somen).
- 3 łyżeczki posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru
- 5 łyżeczek posiekanych cebulek dymek
- 2 łyżki pasty sezamowej (czasem można kupić w sklepie ze zdrową żywnością) lub masła orzechowego J
- 2 łyżki oleju z dodatkiem chilli (tylko na czubek łyżeczki J)
- 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 1 łyżka mielonego kolorowego pieprzu z odrobina pieprzu kajeńskiego lub (jeśli zdobędziesz) pieprzu syczuańskiego (trzeba go wcześniej uprażyć na suchej patelni, a dopiero potem mielić).
 

Wok lub głębsza teflonowa patelnia.


Sposób przyrządzania:

Zmiksuj mięso z łyżką sosu sojowego i łyżeczką soli. Smaż w woku, mieszając, aby powstała masa o grudkowatej konsystencji. Chrupiące mięso wyjmij i osącz z tłuszczu.

W woku pozostaw 2 łyżki oleju, bardzo mocno je rozgrzej, wrzuć czosnek, imbir i dymki. Smaż 30 sekund, stale mieszając. Dodaj pastę sezamową lub masło orzechowe, resztę sosu sojowego i soli, olej z chilli i bulion, gotuj 4 minuty. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odcedź. Polej sosem i posyp pieprzem.

 

 

 

 

 

 

Smacznego J

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin