Ostry makaron po syczuańsku
Składniki:- 25 dag mielonej wieprzowiny- 3 łyżki sosu sojowego- 3 łyżeczki soli- 1 szklanka oleju arachidowego lub słonecznikowego- 20 dag chińskiego makaronu jajecznego (może być też japoński : soba, udon lub somen).- 3 łyżeczki posiekanego czosnku- 2 łyżeczki posiekanego imbiru- 5 łyżeczek posiekanych cebulek dymek- 2 łyżki pasty sezamowej (czasem można kupić w sklepie ze zdrową żywnością) lub masła orzechowego J- 2 łyżki oleju z dodatkiem chilli (tylko na czubek łyżeczki J)- 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)- 1 łyżka mielonego kolorowego pieprzu z odrobina pieprzu kajeńskiego lub (jeśli zdobędziesz) pieprzu syczuańskiego (trzeba go wcześniej uprażyć na suchej patelni, a dopiero potem mielić).
Wok lub głębsza teflonowa patelnia.
Sposób przyrządzania:Zmiksuj mięso z łyżką sosu sojowego i łyżeczką soli. Smaż w woku, mieszając, aby powstała masa o grudkowatej konsystencji. Chrupiące mięso wyjmij i osącz z tłuszczu.
W woku pozostaw 2 łyżki oleju, bardzo mocno je rozgrzej, wrzuć czosnek, imbir i dymki. Smaż 30 sekund, stale mieszając. Dodaj pastę sezamową lub masło orzechowe, resztę sosu sojowego i soli, olej z chilli i bulion, gotuj 4 minuty. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odcedź. Polej sosem i posyp pieprzem.
Smacznego J
Vila