Cwikla.doc

(1678 KB) Pobierz
Ćwikła z buraczków

Ćwikła z buraczków



1 kg buraków ćwikłowych; 2. słoiczek chrzanu na kwasku cytrynowym (ok. 200g); 3. sok z 1-2 cytryn; 4. kilka łyżeczek cukru (od 8-do 10); 5. szczypta soli.

 

Jeżeli chrzan ma w składzie mleko, wówczas ćwikła wyjdzie bardziej różowa niż bordowa. Buraki umyć i ugotować, nie obierając. Po ugotowaniu wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce do przecierania. Jeżeli puszczą dużo soku, to odsączyć na sitku. Następnie dodać sok z cytryny, przyprawy i chrzan, trzeba próbować i dodawać według gustu. Zostawić na noc, żeby się przegryzła. Następnego dnia włożyć do słoiczków. Najlepsza do mięsa i wędlin.

 

Ćwikła z kminkiem

 



1 kg buraków ćwikłowych, 2 korzenie chrzanu, jabłko, 1/4 szklanki octu winnego, 1,5 łyżki cukru, mielony kminek, sól

 

Buraki wyszoruj, osusz i ułóż na blasze w piekar­niku nagrzanym do temp. 180°C. Piecz 1 godz. Ostudź. Zimne obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Chrzan umyj i obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przelej wrzątkiem i wymie­szaj z buraczkami. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ocet zagotuj z cukrem, dodaj szczyptę soli i mielonego kminku. Przecedź przez gę­ste sito, dodaj jabłko i zago­tuj. Ocet jabłkowy połącz z buraczkami, wymieszaj. Napełnij słoiki ćwikłą. Ugnieć łyżką tak, aby na powierzchni pojawił się płyn. Zakręć, odstaw na 3 dni w ciemne miejsce.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin