1 i 1/2 kg dorodnych cytryn, 1/2kg dorodnych truskawek, 1 kłącze imbiru, 1 gałązka świeżego imbiru, 1 opakowanie dżemixu, 1 kg cukru
Cytryny bardzo starannie umyć szczoteczka, obrać ostrym nożem, zdjąć biała osłonkę, pokroić, włożyć do rondla. Pokrojone cytryny zalać woda, dodać obrany i pokrojony imbir i gałązkę tymianku. Przykryć i gotować 15 minut. wywar przecedzić i wystudzić. Do rondla z cytrynami dodać 2 szklanki wywaru i cukier, gotować na wolnym ogniu 10 minut. Zdjąć, wsypać dzemix, dokładnie wymieszać. Do masy dodać truskawki, gotować jeszcze 15 minut. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych słoików, natychmiast zamknąć.
150ml wódki, 150ml rumu, 2 laski wanilii
Do karafki bądź innego naczynia, które można szczelnie zamknąć, wlewamy alkohol. Laski wanilii rozpruwamy i wrzucamy do alkoholu w całości (ja niestety przepołowiłam, bo nie chciały "wejść" do środka). Odstawiamy na około 4 tygodnie. Od czasu do czasu podglądamy nasz ekstrakt i potrząsamy nim stanowczo. Używamy do kremów, deserów, lodów, ciast.
Esencja waniliowa
100 ml wódki, 1 laska waśnili
/oczywiście można zrobić wielokrotność tych ilości/. Laski wanilii przekroić delikatnie na pół wyłuskując jednocześnie ziarenka. Włożyć wszystko do hermetycznie zamykanego słoika /butelki/. Zalać wódką. Zamknąć i odstawić na 3-6 miesięcy, /co jakiś czas potrząsać/
wieslaw7105