Egzotyczny dzem.doc

(44 KB) Pobierz
Egzotyczny dżem dla mamy

Egzotyczny dżem dla mamy

 

1 i 1/2 kg dorodnych cytryn, 1/2kg dorodnych truskawek, 1 kłącze imbiru, 1 gałązka świeżego imbiru, 1 opakowanie dżemixu, 1 kg cukru

 

Cytryny bardzo starannie umyć szczoteczka, obrać ostrym nożem, zdjąć biała osłonkę, pokroić, włożyć do rondla. Pokrojone cytryny zalać woda, dodać obrany i pokrojony imbir i gałązkę tymianku. Przykryć i gotować 15 minut. wywar przecedzić i wystudzić. Do rondla z cytrynami dodać 2 szklanki wywaru i cukier, gotować na wolnym ogniu 10 minut. Zdjąć, wsypać dzemix, dokładnie wymieszać. Do masy dodać truskawki, gotować jeszcze 15 minut. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych słoików, natychmiast zamknąć.

 

Ekstrakt z wanilii



150ml wódki, 150ml rumu, 2 laski wanilii

 

Do karafki bądź innego naczynia, które można szczelnie zamknąć, wlewamy alkohol. Laski wanilii rozpruwamy i wrzucamy do alkoholu w całości (ja niestety przepołowiłam, bo nie chciały "wejść" do środka). Odstawiamy na około 4 tygodnie. Od czasu do czasu podglądamy nasz ekstrakt i potrząsamy nim stanowczo. Używamy do kremów, deserów, lodów, ciast.

 

 

 

Esencja waniliowa

 


Załączony obrazek
100 ml wódki, 1 laska waśnili


/oczywiście można zrobić wielokrotność tych ilości/. Laski wanilii przekroić delikatnie na pół wyłuskując jednocześnie ziarenka. Włożyć wszystko do hermetycznie zamykanego słoika /butelki/. Zalać wódką. Zamknąć i odstawić na 3-6 miesięcy, /co jakiś czas potrząsać/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin