Truskawki z kiwi
1,5 kg truskawek, 50 dag kiwi, 1 cytryna, 2 opakowania pektyn żelfix tyle cukru, ile w przepisie na opakowaniu żelfix, 2 łyżki zielonego pieprzu w zalewie
Kiwi obrać, pokroić na plasterki. Cytrynę umyć, obrać. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Owoce włożyć do rondla, dodać osaczony z zalewy pieprz, drewnianą kulką lub łyżką zgnieść owoce, dodać skórkę z cytryny. Masę podgrzać, wsypać żelfix i cukier, smażyć według przepisu na opakowaniu, stale mieszając. Wyjąć skórkę, gorące owoce przełożyć do stoików, uszczelnić, zakręcić.
Truskawki z rabarbarem
1 kg truskawek, 1 kg rabarbaru, 1 kg cukru 2 cytryny
Rabarbar umyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki. Truskawki przebrać, umyć, usunąć szypułki, wrzucić do garnka i zmiażdżyć widelcem. Wrzucić przygotowany rabarbar, przesypać cukrem i zagotować. Gotować 30 min, przez cały czas mieszać, zestawić. Na drugi dzień gotować aż owoce się zeszklą. Z cytryn wycisnąć sok, dodać do konfitur, zagotować, napełnić przygotowane słoiki.
wieslaw7105