Truskawki z rabarbarem.doc

(2482 KB) Pobierz
Truskawki z rabarbarem

Truskawki z kiwi

 



1,5 kg truskawek, 50 dag kiwi, 1 cytryna, 2 opakowania pektyn żelfix tyle cukru, ile w przepisie na opakowaniu żelfix, 2 łyżki zielonego pieprzu w zalewie

 

Kiwi obrać, pokroić na plasterki. Cytry­nę umyć, obrać. Truskawki umyć, usu­nąć szypułki. Owoce włożyć do rondla, dodać osaczony z zalewy pieprz, drew­nianą kulką lub łyżką zgnieść owoce, do­dać skórkę z cytryny. Masę podgrzać, wsypać żelfix i cukier, smażyć według przepisu na opakowaniu, stale mieszając. Wyjąć skórkę, gorące owoce przełożyć do stoików, uszczelnić, zakręcić.

 

 

 

 

 

 

Truskawki z rabarbarem

 

1 kg truskawek, 1 kg rabarbaru, 1 kg cukru 2 cytryny

 

Rabarbar umyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki. Truskawki przebrać, umyć, usunąć szypułki, wrzucić do garnka i zmiażdżyć widelcem. Wrzucić przygo­towany rabarbar, przesypać cukrem i za­gotować. Gotować 30 min, przez cały czas mieszać, zestawić. Na drugi dzień gotować aż owoce się zeszklą. Z cytryn wycisnąć sok, dodać do konfitur, zago­tować, napełnić przygotowane słoiki.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin