60 ml whisky szkockiej, 15 ml likieru Cointreau, 30 ml soku pomarańczowego, 30 ml soku cytrynowego.
Składniki zmiksować z potłuczonym lodem w shakerze lub kubku mikserskim i odcedzić do kieliszka koktajlowego.
25 ml ginu, 25 ml koniaku, 50 ml bezbarwnego likieru miętowego, 7-Up.
Do schłodzonej szklaneczki wlej gin, koniak i likier. Zamieszaj. Dopełnij według uznania 7-Up'em.
ABSOLUT AIR
2 cz.Absolut Citron, 1 cz. likieru Maliku, sok pomarańczowy, sok grejpfrutowy
ABSOLUT BASIL
1 cz. Absolut Peppar, 3 truskawki, 5 pokrojonych listków świeżej bazylii
ABSOLUT BREAKFAST KURANTINI
1 cz. Absolut Kurant, 2 łyżki barowe marmolady z czarnych Przeczek
Absolut Debil
Typ: koktajl
Absolut Peppar 40 ml, Chartreuse Yellow 40 ml, papryczka jalapeno
Składniki wymieszać z lodem w szklanicy barmańskiej. Przelać do kieliszka koktajlowego i wrzucić papryczkę.
ABSOLUT DOUBLE VISION
1 cz. Absolut Kurant, 1 cz. Absolut Citron, 2 dashes Angostury, sok jabłkowy
ABSOLUT DRAGON FIRE
1 cz. Absolut Peppar, 3 dashes syropu z zielonej mięty
ABSOLUT EASTWIND
1 cz. Absolut Kurant, 1 cz. wermutu wytrawnego, 1 cz. wermutu słodkiego
ABSOLUT ENVY
2 cz. Absolut Vodka, 1 cz. Cinzano, 1 cz. likieru jabłkowego, 1 cz. Absyntu
Absolut Fruktsoda
Typ: drink
Absolut Citron 40 ml, soda
Wlać wódkę do szklanki wypełnionej lodem, uzupełnić sodą i zamieszać. Udekorować plasterkiem cytryny. Źródło: Wlać wódkę do szklanki wypełnionej lodem, uzupełnić sodą i zamieszać.
Absolut Hot & Frozen
Absolut Peppar 40 ml, świeże truskawki 5, świeża bazylia pęczek
Składniki zmiksować z pokruszonym lodem aż do osiągnięcia masy koktajlowej. Przelać do kieliszka koktajlowego. Źródło: Składniki zmiksować z pokruszonym lodem aż do osiągnięcia masy koktajl
ABSOLUT KURANT CATNIP
1 cz. Absolut Kurant, 2 dashes grenadyny, 2 cz. mleka
Absolut Kurant Collins
Absolut Kurant 60 ml, syrop cukrowy 20 ml, sok z cytryny 20 ml, woda sodowa, wiśnia koktajlowa
Do shakera włożyć lód. Wlać składniki i wymieszać. Przelać do szklanki collins i uzupełnić sodą. Zdobić wiśnią i plasterkiem cytryny.
Absolut Kurant Shamrock
Absolut Kurant 20 ml, likier melonowy 20 ml, sok ananasowy 80 ml, woda sodowa, wiśnia koktajlowa 1
Do 3/4 szklanki highball włożyć kostki lodu. Wlać składniki i wymieszać. Uzupełnić sodą i dekorować wiśnią i cząstką pomarańczy
Absolut Lemon Drop
Typ: shot
Absolut Citron 40 ml, cytryna ¼, cukier
Do kieliszka shot wlać schłodzoną wódkę. Cytrynę umoczyć w cukrze. Wypić i zagryźć.
ABSOLUT LIGHTNESS
1 cz. Absolut Citron, 1 cz. likier Strega, 1 cz. Creme de Bananes, 1 cz. soku cytrynowego
ABSOLUT MADAM
2 cz. Absolut Citron, 1 cz. likier z zielonego melona, 1 cz. likieru cytrynowego, sok z owoców egzotycznych
ABSOLUT MANDRIN MIRAGE
1 cz. soku z limonki, 1 cz. likieru z melona, 2 cz. piwa Ginger, 1 cz. Absolut Mandrin, 2 dashes Creme de Fraise
ABSOLUT MANDRIN ZANZERAC
2 cz. Absolut Mandrin, 2 cz. Drambuite, cz. brandy morelowe
ABSOLUT MANDARITA
3 cz. Absolut Mandrin, 2 cz. soku z cytryny, 1 cz. syropu cukrowego
Absolut Peppar Daiquiri
Absolut Peppar 40 ml, sok z cytryny 4 ml, świeże truskawki, syrop cukrowy 4 ml, plasterek cytryny 1
Składniki zmiksować z drobno pokruszonym lodem i przelać do kieliszka koktajlowego. Wdusić cząstkę cytryny.
ABSOLUT PINEAPPLE FUSION
1 cz. Absolut Citron, 2-3 małe plasterki ananasa, 2-3 łyżki barowe cukru, pokruszony lód
ABSOLUT TORNADO
3 cz. Absolut Citron, 1 cz. Passoa, 1 cz. likier brzoskwiniowy, 1 cz. soku ananasowego, 2 cz. soku cytrynowego
ABSOLUT TWISTER
3 cz. Absolut Kurant, 1 cz. likieru truskawkowego, 2 dashes soku z cytryny, Tonic, Sprite
ABSOLUT VERY BERRY
2 cz. Absolut Wanilia, 1 cz. likieru malinowego, 1 cz. likieru z jagodowego
ABSOLUT YELLOW FEVER
2 cz. Absolut Mandrin, 1 cz. Galliano, 1 cz. soku z cytryny, sok ananasowy
Absolutely Me
Absolut Kurant 40 ml, Creme de Bananem 20 ml, śmietanka 20 ml, Grenadina 2-3 krople, sok pomarańczowy, wiśnia koktajlowa 1
Dół formularza
Składniki wymieszać z lodem w shakerze. Przelać do szklanki highball i dekorować wiśnią oraz spiralą ze skórki pomarańczy.
ABSOLUTINI
1 cz. Absolut Vodka, dash wytrawnego wermutu
Acapulco
1 porcja
kilka kostek lodu, sok z 1 /2 cytryny, 1 łyżka barowa (ca 4 g) cukru, 40 ml białego rumu, 10 ml Curacao Triple Sec, 1 łyżka barowa (5 ml) białka, 1 gałązka mięty
Kostki lodu włożyć do shakera. Dodać sok z cytryny, cukier, rum, Curacao i białko i dobrze wstrząsać. Napełnić wysoką szklankę lodem, przelać do niej drink i udekorować gałązką mięty. Rada: longdrinki podawane są na kostkach lodu w wysokich szklankach ze słomką.
Addington
1/2 wytrawnego wermutu, 1/2 czerwonego wermutu, woda mineralna gazowana
Do szklanicy barmańskiej wlać na kilka kostek lodu składniki, wymieszać, a następnie przelać do szklanek typu tumbler. Uzupełnić wodą gazowaną.
Adios Amigos
3/10 białego rumu, 2/10 wytrawnego wermutu, 2/10 koniaku, 2/10 dżinu, 1/10 soku z cytryny
Shaker wypełniamy do połowy kostkami lodu, a następnie wlewamy do niego wszystkie składniki. Potrząsnąć i wlać do kieliszków koktajlowych.
Admirał
kilka kostek lodu, 30 ml whisky Bourbon, 60 ml wytrawnego wermutu, sok z 1/2 cytryny, skórka z cytryny
Kostki lodu włożyć do shakera. Dolać whisky; wermut i sok z cytryny. Wstrząsnąć. Do szklanki do whisky lub wysokiej szklanki do drinków przecedzić drink na kostki lodu. Szklankę udekorować skórka z cytryny.
Adrak czai Herbata z imbiru
Herbata z imbiru jest dobrym środkiem wzmacniającym
1,2 l wody, 4 Ł soku z cytryny lub pomarańczy, 3 Ł drobno startego świeżego imbiru, posiekane liście mięty (niekoniecznie), 6 Ł cukru lub 5 Ł miodu, szczypta mielonego czarnego pieprzu
Zagotować wodę z imbirem. Gotować przez 10 minut bez przykrycia na dużym ogniu. Po zdjęciu z ognia dodać cukier lub miód i dobrze wymieszać, aby się całkowicie rozpuścił. Przecedzić. Następnie dodać pieprz i sok z cytryny lub pomarańczy. Podawać na gorąco. Czas przygotowania i gotowania: 20 min.
Adria Look
Bols Blue Curacao 20 ml, Bols Silver Top Dry Gin 20 ml, sok z cytryny 20 ml, Mounier Bleue Brut (szampan), wiśnia koktajlowa 2
Składni...
wieslaw7105