Kurczak McNuggets.docx

(100 KB) Pobierz

Kurczak McNuggets



Składniki:

·         4 filety z piersi z kurczaka

·         1 jajko

·         1 szklanka wody

·         2/3 szklanki mąki

·         1/3 szklanki płatków kukurydzianych

·         2 łyżeczki soli

·         1/2 łyżeczki vegety

·         1 łyżeczka suszonej cebuli

·         1/4 łyżeczki pieprzu

·         szczypta czosnku granulowanego

·         olej roślinny – we frytkownicy

 

 

Sposób przyrządzania:

Roztrzep jajko i wymieszaj z wodą w niedużej misce.  Połącz pokruszone płatki kukurydziane, sól, mąkę, vegetę, cebulę, czosnek, pieprz w woreczku foliowym. Rozbij tłuczkiem filety z kurczaka na grubość około 8mm. Pokrój na kawałki wielkości jednego „gryza”. Wrzuć kawałki kurczaka do woreczka i potrząsaj tak żeby się dokładnie obtoczyły w panierce. Następnie wyjmij kawałki kurczaka z woreczka i zanurz je w jajku zmieszanym z wodą. Ponownie wrzuć kurczaka do woreczka z panierką. Potrząśnij aby panierka przykleiła się do kurczaka. Włóż woreczek do lodówki na godzinę, schłodź pozostałe jajko. Po godzinie powtórz proces panierowania. Smaż we frytkownicy przez 10-12 minut, aż kurczak się zarumieni.  Nie wrzucaj na raz za dużo kawałków. Wystarczy około 9 na jeden raz. Usmażone kawałki owiń na 3-5 min. w ręcznik papierowy, aby wchłonął się tłuszcz. Następnie włóż nuggetsy do rozgrzanego piekarnika i podpiekaj jeszcze przez 5-7 minut. Serwuj z ulubionym dipem McDonald’s (sos majonezowy, sos musztardowy).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin